Az átlagosnak számítónál több bért szeretnének a frissdiplomások

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

160 ezer forint a reális átlag, de 255 ezer forint kezdő fizetést várnak a pályakezdő diplomások a Deloitte „Első lépések a munkaerőpiacon” című felmérésének frissen publikált eredménye szerint. Az álláskeresésnél viszont már nem a pénz az első helyen szereplő motiváló tényező.


A vonzó fizetést 2013-ban még a válaszadók 22 százaléka tette az első helyre, míg 2014-ben a legtöbben már az érdekes és innovatív projekteket választották, és csak ezt követte a bérezés. Csak a megkérdezettek 11 százaléka mondta, hogy a munka csak a pénzkeresés egy módja, és 83 százalék akkor is dolgozna, ha nem lenne szüksége pénzre.


A tanulmány külön kitér arra, hogy Magyarországon a frissen végzettek átlagos fizetése 160 000 forint havonta, ami egyébként a magyar átlagkeresetnek is megfelel. A felmérésben résztvevők ennek ellenére 255 000 forintot szeretnének kezdő bérként.

A fiatalok szerint a cégek leginkább az elemző gondolkodást, az új dolgok elsajátítását, az önálló munkavégzést, a dönteni tudást, és a csapatban való munkavégzésre való képességet értékelik, ugyanakkor nem sokra becsülik a vezetői és a vállalkozói készségeket.

Ami az értékrendet illeti, a család, az egészség, a barátok és a munka áll az első négy helyen. A kapcsolatok között a legfontosabbak a család és a barátok. A siker és a hírnév a tanulmány szerint, bár nem szerepel az első háromban, de mégis jóval fontosabb a magyar fiataloknak, mint a többi országban.