A rap nem is művészet!

Forrás: NWA

-

Kijött a Straight Outta Compton hosszú előzetese. A műfajteremtő és megkerülhetetlen NWA rapcsapat történetét feldolgozó film augusztusban jön ki Amerikában, és F. Gary Gray rendezte.


Ráadásul karakterplakátok is készültek, ami tényleg jól mutatja, hogy a NWA tagjai, élők és holtak, valódi popkulturális ikonokká váltak mára. Kíváncsian várjuk, hogy mikor lesznek belőlük legófigurák.


Az 1995-ben meghalt Eazy-E karakterplakátja


A Comptonból, Los Angeles déli részének hírhedt városrészéből származó zenekar lényegében 1986 és 1991 között létezett. Az eredeti tagok Dr. Dre, Ice Cube, Eazy-E, DJ Della és Arabian Prince voltak, utóbbit váltotta MC Ren 1988-ban. A Straight Outta Compton című szám és lemez, illetve a számhoz készült sodró lendületű klip forradalmasította a rapet 1986-ban, innen eredet a nyugati parti gangsta vonal, ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni. Mindenesetre az NWA a mai napig az említett műfaj/stílus hiteles és életszerű gyökerének számít, a lent látható szám pedig tényleg minden idők talán legerősebb rapszáma. Dopemannek is van egy rohadt nagy NWA tetkó a hátán.Az ő történetükből készült tehát film, amit ráadásul a politikai és polgárjogi szempontból is tudatos F. Gary Gray rendezett. Korábban látható volt egy rövid előzetes, most itt egy hosszabb, amelynek eléggé jellegzetes “kitörés a gettóból, tündöklés és bukás” íve van, szerepelnek benne: O’Shea Jackson, Corey Hawkins, Paul Giamatti, Jason Mitchell és Keith Stanfield.Mi azért elég szkeptikusak vagyunk, de persze még jó is lehet. Dr Dre és Ice Cube kifejezetten ellene voltak a film elkészültének, de állítólag amikor látták a forgatókönyvet, és megtudták, hogy F. Gary Gray a rendező, szemernyi kétségük sem maradt, hogy ez jó lesz. A cikk címében olvasható mondat az előzetesben hangzik el egy hatósági személy szájából.