A Rákellenes Liga ajánlásával adta el a cég az ivóvizet

-

Megtévesztő szakmai szervezeti ajánlás miatt állapított meg jogsértést a Gazdasági Versenyhivatal. A döntés szerint a Bio-Herb Kft. és a Magyar Rákellenes Liga jogsértő módon reklámozta a 105-Deuterium Water Balance nevű ivóvizet, ám bírságot, 1.3 millió forintot, csak a forgalmazó cég kapott.


A víz egyszerű ivóvíz, állapította meg a GVH, mivel nem minősül sem gyógyszernek, sem pedig gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítménynek, ráadásul nem vették nyilvántartásba különleges táplálkozási célú élelmiszer-kategóriába sem.


A víz egyébként, amely a Bio-Herb saját terméke, jelenleg is kapható - már a Rákellenes Liga ajánlása nélkül -, másfél liter, legalábbis az interneten közzétett árak alapján, 1600 forintba kerül. Ez egynapi ajánlott adag.

A GVH közleménye szerint a Magyar Rákellenes Liga támogatási megállapodást kötött a Bio-Herbbel 2012. január 30-án, amely mintegy két évig volt érvényben. A szerződés lehetőséget teremtett arra, hogy a Bio-Herb Kft. feltüntesse a Magyar Rákellenes Liga logóját és a „Magyar Rákellenes Liga ajánlásával” feliratot egyes termékeinek palackjain a megállapodás fennállásának időtartama alatt.

A GVH szerint a Magyar Rákellenes Liga ajánlása nyomán a fogyasztók arra a következtetésre jutottak, hogy egy daganatos megbetegedések ellen küzdő szervezet hasznosnak találja és javasolja a 105-Deuterium Water Balance termék alkalmazását, illetve az ivóvíz kedvező hatású a rákos megbetegedések ellen.

A GVH jogsértőnek ítélte mind az ajánlással közzétett reklámokat, mind a Bio-Herb honlapján közzétett film állításait termékük gyógyhatásáról.

A GVH ugyan a Bio-Herb és a Magyar Rákellenes Liga felelősségét egyaránt megállapította a jogsértéssel összefüggésben, de a Magyar Rákellenes Liga egyesülettel szemben nem látta indokoltnak bírság kiszabását.