A rajzoló most varrja a bőrömbe a főhősünk arcát

-

A Hegy című, készülő képregénynek már van hazai kiadója, de az alkotók angolul is kiadnák. Posztapokaliptikus világukat már évek óta építik, és nagyon szeretnének kitörni a képregényes szubkultúrából. De ehhez el kellene találniuk, mire vevők a magyarok.


Noha folyamatosan jelennek meg új magyar képregények, ezekről általában csak a rajongók, gyűjtők kemény magja tud. A friss megjelenéseket nehéz beszerezni, szinte kizárólag csak a képregényes szubkultúra rendezvényein, fesztiválokon és börzéken lehet kapni őket. Viszont mindig vannak olyan alkotók, akik megpróbálnak szélesebb közönséget megszólítani. Mi is írtunk az Epicline magazinról és a Titánemberről, amelyeket az újságárusoknál lehet vagy lehetett kapni, és időről időre a könyvesbolti terjesztésbe is bekerül egy-egy újdonság.A most készülő Hegynek is van rá esélye, hogy elérje a képregényeket ritkán olvasó nagyközönség ingerküszöbét. „Olyan képregényt akartunk csinálni, amely kicsit kilép a magyar képregényes miliőből. Az eredeti elképzelésünk is az volt, hogy olyan dolgot csináljunk, ami a nemzetközi piacon is megállja a helyét” – meséli A Hegy írója, Varga Bálint Bánk.

A rajzolóval, Pintér Márkkal együtt egy posztapokaliptikus környezetben játszódó fantasysztorit találtak ki, amelynek a prológusát még 2011-ben tették föl a netre. „Eredetileg ez egy webcomicként jött létre, akkor még nem igazán tudtuk, milyen irányba fogunk továbbmenni, hogy ez egy folytatódó, többrészes dolog lesz-e. Aztán egy-két év eltelt, mikor jött a Libri pályázata 2014-ben, amiatt szedtük elő újra. Nem volt ez soha elásva, hogy nem lesz folytatás, csak egyszerűen el voltunk foglalva” – mondja Pintér Márk.


Pintér Márk és Varga Bálint Bánk


Nagyobb pályán játszanának

A Libri kiadó által hirdetett ArtComix pályázaton új magyar képregények terveit, forgatókönyvét várták, azzal az ígérettel, hogy a győztes munkát mindenképp megjelentetik. A pályázatot A Hegy alkotói nyerték. „Volt a kiadóval egy megállapodásunk, amelyben konkrét dátum nem szerepelt, de szerették volna, ha egy évvel a pályázat után megjelenik a képregény, a következő ArtComixra elő akartak állni vele. Természetesen nem készültünk el, ez kicsit lehetetlen vállalkozás is lett volna. Már közben kiderült, hogy egy magas minőséget képviselő, 180 oldalas képregényt ketten nem tudunk megcsinálni úgy, hogy mellette polgári foglalkozásunk is van. Nem is akartunk alább adni a minőségből, vagy elkapkodni az egészet, így elhúzódott ez a dolog” – foglalja össze Varga Bánk, miért nem készültek el azóta sem A Heggyel.Viszont továbbra is kitartóan dolgoznak rajta, sőt, a magyar kiadás mellett szeretnék angolul is megjelentetni a képregényt. „Magyarországon nem jó a képregénykiadás, mindenki tudja, hogy a kiadók nem nagyon szeretnek képregényekkel foglalkozni, ha nincs mögötte egy nagyon nagy név, ezért itt az egész nehézkes, van egy családias, belterjes hangulat, és ez a minőségre is kihat. Akik elég jók ahhoz, hogy világszínvonalút alkossanak, ők majdnem mind kint vannak külföldön. Mi itthon akarunk csinálni egy olyan képregényt, ami akár külföldön, fordításban is ott lehetne bármelyik nagyobb kiadó kiadványai között.”Ahhoz, hogy A Hegy láthatóvá váljon a nemzetközi színtéren, az alkotók októbertől az Indiegogón fognak pénzt gyűjteni az angol nyelvű kiadásra. Most a reklámkampányukat szeretnék minél hatásosabban megcsinálni, de nyár végén azért kiadtak egy rövid füzetet, amelyben a képregény négy évvel ezelőtt készített prológusa, illetve a hosszabb kötet első fejezete kapott helyet.


a hegy


Milyen műfajra vevők a magyarok?

Mióta A Heggyel foglalkoznak, a szerzők a történet koncepcióján és a rajzstíluson is sokat finomítottak. Alapvetően egy posztapokaliptikus történetről van szó, de kerülni próbálták a műfaj kliséit. „A posztapokaliptikus sztoriknak is van most egy divathulláma, ahogy a zombiknak is volt. Ez nekem kicsit fáj, nem örülök, hogy ennyire mainstream lett ez a dolog, de ezért is helyeztük nagyon más környezetbe A Hegyet. A történetvezetésben legfőképp a horror és a noir elemeit szeretném keverni, ehhez a posztapokaliptikus környezet a háttér. Az alapsztori leginkább a krimi, horror és noir zsánereinek a keveredése” – írja le Varga Bánk, hogy milyen képregényt szerettek volna csinálni. Pintér Márkot pedig leginkább a Hellboyjal befutott Mike Mignola rajzai inspirálták.


a hegy


Mivel azt szeretnék, ha Magyarországon nem csak a képregényrajongókhoz jutna el a munkájuk, az alkotók azon is sokat gondolkodtak, mire lehetnek vevők a magyarok. Legutóbb Csepella Olivér készülő képregényét, a Nyugat+Zombikat ismerték meg sokan, Varga szerint azért, mert ott tényleg sikerült két aktuális trendet meglovagolni. „A zombiőrülethez is kapcsolódik, meg a magyar kultúrának egy olyan részéhez is, amelyről mindenkinek van egy képe. És arról se feledkezzünk meg, hogy Olivér zseniális rajzoló. De ez az eset abszolút nem általános Magyarországon.”


Csepella Olivér, Nyugat + zombik

A Nyugat+Zombik figuratervei


Pintér Márk viszont úgy véli, nekik is megvan az esélyük rá, hogy a szubkultúra keretei közül kitörve több emberhez is eljussanak, mert a mostani fiatalok szívesebben olvasnak képregényt. „Mi, a kilencvenes évek nemzedéke, már úgy nőttünk fel, hogy lehetett kapni szuperhősképregényeket, és most itt vannak a Marvel-filmek is, ezek talán felkeltik az emberek érdeklődését. Van olyan ismerősöm, akit nem érdekelnek a képregények, de a Walking Deadet olvassa. El kéne találni egy olyan műfajt, amely a magyar embereket érdekelné.”


a Hegy; képregény; Varga Bálint; Pintér Márk; interjú

Pintér Márk tetoválásai


Gyerekkori ötlet, muszáj megcsinálni

A szerzők négy éve foglalkoznak A Heggyel, de ennyi idő alatt sem lett elegük egymásból és a közös munkából. Ha nem jön össze a közösségi finanszírozás az angol kiadásra, a magyart akkor is megcsinálják, legfeljebb lassabban készülnek el vele – és még ezek után is marad több megvalósításra váró ötletük. „Az én fejemben ez egy magunk örömére készülő dolog elsősorban” – mondja Pintér Márk. „Próbáljuk azt a nyomást levenni magunkról, bár sokszor nehéz, hogy erre valakik várnak. Persze, ha sikerül a finanszírozás, az teljesen megváltoztatja a dolgokat, de amíg ez nincs, nem aggódunk annyira.”


a hegy

Figuravázlatok A Hegyhez


Varga Bánk ugyanilyen bizakodó. „Mindenképpen meg fog születni a képregény, biztos, hogy nem fogjuk abbahagyni. Sokszor megfordult a fejemben, hogy kell-e ez a macera nekem, de aztán mindig oda lyukadok ki, hogy ez gyerekkori ötletem volt, tizenkét évesen jutott eszembe először A Hegy, és most varrja éppen a bőrömbe a Márk a főszereplőnk arcát, úgyhogy ennyire komolyan vesszük.”
A Hegy képregény egyszer biztos napvilágot lát – hogy milyen kiadóval, saját zsebből, mások zsebéből, az még eldől.


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon!