A radikális jobboldal beveheti Bécset

Fotó: AFP / ALEXANDER KLEIN

-


Vasárnap reggel hét órakor megkezdődtek a tartományi és a kerületi választások Bécsben. Az osztrák főváros csaknem 1,8 millió lakosa közül több mint 1,1 millióan szavazhatnak.

A pártok a bécsi tartományi parlament száz képviselői helyéért küzdenek meg. Emellett Bécs 23 kerületének vezetőiről is döntenek a szavazók.

Az MTI által idézett szakértők szerint a választásokon a Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) negatív rekordot, a radikális jobboldali, bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pedig történelmi eredményeket érhet el.

A legutóbbi felmérések szerint az SPÖ-nek 36, az FPÖ-nek 35 százalék a támogatottsága, ez az arány azonban az utolsó órákban is könnyen megfordulhat. Az SPÖ 2010-ben 44 százalékos eredményt ért el, az FPÖ 2010-ben 26 százalékot szerzett.

A szociáldemokraták 2010-ben elvesztették többségüket a tartományi parlamentben, ezért a Zöldekkel közösen kormányoztak. A kilenc osztrák tartomány közül Bécs mellett Burgenland és Karintia vezetése szociáldemokrata, a többi hatot néppárti kormányfő irányítja.