A radiátorhoz kötöztek egy beteget egy budapesti kórházban

-

Egy ombudsmani vizsgálat a Merényi Gusztáv Kórház zárt pszichiátriai osztályának tarthatatlan körülményeire és komoly hiányosságaira hívta fel a figyelmet. Az egyik WC-ből ömlött a szennyvíz, egy beteget pedig a radiátorhoz kötöztek ki. Augusztus 8-ig kellett azt az intézkedési tervet elkészítenie a kórháznak, amellyel javítanának az állapotokon.


Székely László júniusban készített jelentést az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Merényi Gusztáv Kórház telephelyén, a Pszichiátriai és Addiktológiai Centrumban tapasztalt helyzetről. Ezt az ombudsmani hivatal munkatársainak előzetes bejelentés nélküli, helyszíni ellenőrzése előzte meg februárban.

A hivatal által feltárt jogsértések, a Merényi kórházban tapasztalt körülmények az alaptörvény embertelen bánásmódot tiltó cikkelyébe ütköznek: az intézmény egyik WC-jéből ömlött a szennyvíz, a mennyezet beázott, hiányoztak a tisztálkodási szerek, és az egyik beteget a radiátorhoz kötötték.


A vizsgálat következménye az lett, hogy egy összehangolt intézkedési tervet kellett készítenie a budapesti kórház pszichiátriai osztályának a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központtal (ÁEEK) közösen. Az intézkedési terv elkészültének határideje augusztus 8., a terv végrehajtásával pedig remélhetőleg javulnak majd a Merényi zárt osztályán ápolt betegek körülményei.


Zombor Gábor, az egészségügyért felelős államtitkár az intézményben tett hétfői látogatása után hangsúlyozta, hogy mielőbb el kell kezdeni a legégetőbb infrastrukturális beruházásokat, és javasolta, hogy egy, a demens betegek elhelyezését biztosító részleget hozzanak létre az intézményen belül.

Az infrastrukturális beruházásra – amelyek közé a tető és a zárt pszichiátriai osztály vizesblokkjainak felújítása és a betegek nemek szerinti elkülönítése, az akadálymentesítés, illetve a használati tárgyak cseréje tartozik – 40 millió forintot biztosít vis maior keretből a kormány – olvasható a Magyar Pszichiátriai Társaság oldalán.


Nemcsak a Merényivel van gond

A társaság elnöke, Molnár Károly a 168 órának elmondta, hogy tavaly a WHO szakértői felmérték a hazai pszichiátria helyzetét és 42 pontban foglalták össze, milyen fejlesztések lennének szükségesek. Sok pszichiátriai osztályon tarthatatlanok a munkakörülmények, szakember- és utánpótláshiánnyal küzdenek. A dolgozóktól megvonták a veszélyességi pótlékot, így mintegy harminc százalékkal csökkent a fizetésük, a túlórák kifizetésének új szabályozása miatt pedig kevesebb szakképzett nővért tudnak alkalmazni.