A Quaestornál még mindig az ügyfélszolgálat felállításával bíbelődnek

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A jelek szerint az Alkotmánybíróság ítélkezési szünetében nem szeretnének helyrehozhatatlan hibákat elkövetni. Legfrissebb közleményében a felszámoló hosszasan sorolja, mi minden akadályozza, hogy kiadják a beazonosított vagyonelemeket az ügyfeleknek. A Quaestor-ügyfelek csaknem teljes körű kártalanítását az OTP támadta meg az Alkotmánybíróságon, mert a pénzügyi szervezetek közös felelősségvállalása alapján neki kell a legtöbb pénzt befizetnie a kárrendezési alapba.


Nagyrészt befejeződött a Quaestor Értékpapír Zrt. vagyonának felmérése, amelynek során megállapították, hogy 345-féle pénzügyi eszköz maradéktalanul rendelkezésre áll a KELER-nél vezetett értékpapírszámlán, így ezeket már kiadhatják az ügyfeleknek - közölte a felszámolást végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN). Az értékpapírok állomány-átruházásra és közvetlen kiadásra irányuló eljárása 13 480 ügyfelet érint.

A hiányzó kötvények miatti pénzköveteléseket a Befektető-védelmi Alap - Beva - a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja útján fizeti ki a károsultaknak, egyenként 20 ezer euróig, körülbelül 6 millió forintig. Az alap és a Beva múlt héten azt közölte, hogy a kártalanítás során július 27-ig 41 milliárd forint kártalanítást vett fel csaknem 15 ezer Quaestor-károsult.

További vizsgálat tárgyát képező, így még ki nem adható eszközök a hétfői közlemény szerint a pénzeszközök, az állampapírok, a Saxo Banknál elhelyezett eszközök, valamint többek között a Bakonyi Erőmű, a Graphisoft Park, a BGF Trade, az Aquincum Technológiai, vagy az Onconsult részvényei, illetve bizonyos devizás vállalati kötvények. Ezekkel a pénzügyi eszközökkel összefüggésben a felszámoló az ezekre vonatkozó vagyonfelmérési vizsgálat lezárását követően tud további tájékoztatás nyújtani.

A felszámoló a meglévő pénzügyi eszközök kiadását elsődlegesen állomány-átruházás keretében valósítaná meg annak érdekében, hogy az ügyfelek minél gyorsabban és gördülékenyebben jussanak a tulajdonukban álló eszközökhöz. Az állomány-átruházással kapcsolatos pályázatot rövidesen kiírják - fűzi hozzá a PSFN.

Ezenkívül az állomány-átruházási eljárás lebonyolításának ideje alatt is megkezdődik a Quaestornál korábban elhelyezett meglévő eszközök kiadása. Ennek érdekében legkésőbb 2015. szeptember 1-ig létrejön egy ügyfélszolgálat, amelynek feladata az ügyfelek személyes azonosítása, ugyanis a kiadásra kizárólag ez után van lehetőség.

Az érintett ügyfelek telefonos vagy postai értesítést kapnak az azonosítás időpontjáról. Az előre egyeztetett időpontban a Quaestor ügyintézői végzik az ügyfelek személyes beazonosítását. A PSFN azt kéri, hogy aki a telefonszámát nem adta le a Quaestornál, az a quaestor@psfn.hu e-mail címre küldve adja meg telefonos elérhetőségét a gyorsabb ügyintézés és a mielőbbi időpont egyeztetés érdekében. A kiadás keretében a meglévő értékpapírokhoz kapcsolódóan a felszámolási eljárás kezdő időpontját követően beérkezett osztalékokat is kifizetik - közölte a felszámoló.