A Quaestor-károsultaknak már csak három hetet kell várniuk

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Május 6-ától országszerte több mint negyven helyen külön foglalkoznak ügyükkel. Az újonnan elfogadott törvény miatt a felügyeleti biztos ugyanakkor leállította az egyeztetéseket a károsultakkal.


A megyei jogú városok kormányablakaiban legkésőbb május 6-ig felállnak azok a Quaestor ügyintézési pontok, amelyek a károsultakat segítik majd - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Elmondta, hogy a Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról szóló törvény értelmében az ügyfeleknek május 6. és június 5. között kell kérelmezniük a kártalanítást.

Legkésőbb tehát ennek kezdő időpontjáig felállnak a kormányablakokban az ügyfélpontok - ezen már dolgoznak a kormánymegbízottak - mondta. Mind a 23 megyei jogú város kormányablakaiban, Budapesten pedig a kerületi kijelölt kormányablakokban fogadják majd az ügyfeleket - tette hozzá.


Az ügyfeleknek egyelőre csak tájékoztatást ígérnek

Közben a felügyeleti biztos leállította a Quaestor-károsultak ügyfélegyeztetését, egyben az erre meghirdetett április 20-ai határidőt is eltörölte. Az ügyfeleket emiatt hátrány nem éri, őket a teendőkről később tájékoztatja a felszámoló - derült ki a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. közleményéből. Az indoklás szerint az Országgyűlés által elfogadott, a Quaestor kötvényesek kárrendezését szolgáló törvény alapján új helyzet állt elő.

Közleményük szerint a Quaestor fiókokat a Quaestor-csoport meghatározó cége, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. (QPT Zrt.) tartja fenn. Ezek az irodák nem tartoznak a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-nél tevékenykedő felügyeleti biztos irányítása alá. Az elmúlt napokban a QPT Zrt. működésével összefüggő okok miatt a Quaestor fiókokban történő ügyfélegyeztetést a felügyeleti biztos leállította. (A Quaestor legtöbb irodája nem vagy csak hektikusan nyitott ki az elmúlt napokban.)

Senkit semmilyen hátrány nem fog érni, ha eddig az időpontig (április 20-ig) nem jelez vissza - hangsúlyozza a kft.

Hozzáteszik, a Quaestor kötvényesek kárrendezését szolgáló új törvény előírásainak teljesítése érdekében egyeztetések folynak. A Quaestor ügyfelek további tájékoztatást fognak kapni a teendőkről.