A Quaestor-károsultak újabb törvénytelenségről beszélnek

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Szerintük a kárrendezési alap jogsértő módon jár el, amikor alkotmánybírósági beadványra hivatkozva egyelőre csak 6 millió forintig fizet. A Befektetővédelmi Alap így is 110 milliárd forint hitelt vesz fel a Magyar Nemzeti Banktól.


A károsultak egy csoportja a VS.hu-hoz eljuttatott levelükben úgy ítéli meg, hogy a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja (QA) törvényellenesen nem fizet a Quaestor károsultjainak. Arra utaltak, hogy a QA tegnap közölte: megkezdik a kifizetéseket. Miután azonban többen Alkotmánybírósághoz fordultak, mert vitatják az eljárás jogszerűségét, ezért még nem az új törvény szerint lehetséges 30 millió forintig, hanem csak az eddig hatályban lévő szabályok szerinti 6 millió forintig kártalanítanak. Mint írták, „32 ezer, jelenleg nincstelen ember és családja várja álmatlanul a fejleményeket az évszázad átverésében".

A károsultak arra hivatkoznak, hogy szakjogászok egyöntetű véleménye szerint törvénytelen a kifizetések felfüggesztése, mert azt csak az Alkotmánybíróság függeszthetné fel. Ráadásul egy alkotmánybírósági eljárás a hatályos törvények szerint nincs ráhatással egy hatályos törvény végrehajtására, az abban foglalt határidőkre. Azaz a beadványra hivatkozva egyetlen szervezet sem jogosult egy törvény végrehajtását felfüggeszteni.

Közleményükben egyedi véleményeket is citálnak.


Sajnos én úgy gondolom, hogy a kormány tudta, hogy az Alkotmánybíróságra fog kerülni az ügy, és ha ott elmeszelik, akkor mutogathatnak az Alkotmánybíróságra és mondhatják: ők megtettetek mindent!

Más kérdés, hogy a többi brókercégnek a pénzét vesztett ügyfele ugyanakkor azt nehezményezi, hogy a Quaestor esetében külön törvényt hoztak, és 30 millió forintra emelték a 6 millió forintos kártalanítási összeget. Így még a százat sem éri el azoknak a száma, akik nem kapják vissza csaknem az egész pénzüket. Ehhez képest a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír esetében legfeljebb 6 millió forint visszaszerzésében reménykedhetnek a hoppon maradt befektetők, és egyelőre még ők sem jutottak a pénzükhöz.


Igaz, a múlt héten kihirdetett törvény éppen ma lépett hatályba, amely alapján a felszámolók mankót kaptak a kezükbe. Ha egy bizonyos befektetésből nem találnak meg mindent a brókercég gyűjtőszámláján, akkor azoknak sem adják ki a teljes vagyonukat, akiknek elvileg mindenük meglenne, hanem arányosítják. Ha az összes létező Mol-részvény követelésnek csak 60 százaléka van meg, akkor az összes Mol-részvényesnek csak a követelése 60 százalékát szolgáltatják ki.