A Puskás-arénában nyitnák a budapesti olimpiát

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A fővárosi közgyűlés a megpályázott 2024-es olimpia új budapesti létesítményeiről, versenyhelyszínek módosításáról döntött. Óbudán aréna épülhet a bokszolóknak, a Hármashatár-hegyen biciklipálya a hegyikerékpárosoknak, lesz dunai evezőspálya és egy új atlétikai edzőközpont.


új létesítmények építésével csökkennek a költségek.

Szeneczey több önbizalmat kívánt a vita során Horváth Csaba MSZP-s képviselőnek: ne kételkedjen abban, hogy Budapest meg tudja rendezni az olimpiát.

A módosításokat megszavazta a Fővárosi Közgyűlés, így azok bekerülnek a korábban elfogadott pályázati dokumentáció úgynevezett „Master Plan” anyagába.

A közgyűlés elfogadta az olimpiát menedzselő Budapest 2024 Nonprofit Zrt. vezetőcseréjét is. Ahogy azt előzetesen az Origo megírta, október 15-től Mihók Attila a cég vezérigazgatója, aki a személyes okok miatt távozó Fekete Miklóst váltja.


Szeneczey Balázs a kép jobb oldalán


Mi lesz más?

  • A változtatások kulcseleme a nyitó- és záróünnepség új helyszíne. Eredetileg a Rákóczi-híd lábánál építendő olimpiai atlétikai stadionba tervezték, de a közgyűlés által elfogadott javaslat a Puskás Ferenc Stadionba telepíti. Ennek köszönhetően 60 ezer helyett elég lesz 50 ezres stadiont építeni, amit a rendezvény után egyébként is 15 ezer férőhelyesre fejlesztenek vissza. Itt rendeznék az öttusaversenyeket is, így a népligeti stadionban csak tollaslabda- és taekwondoküzdelmeket rendeznek.
  • Szegedről Budapestre költöztetik az evezősversenyeket, ehhez Dunai Evezősközpont épül, amitől a fővárosi evezősélet élénkülését is remélik.
  • A Tüskecsarnokot is bevonják a játékokba, az öttusavívás selejtezőinek helyszíne lesz.
  • A kézilabdadöntő lebonyolításához új 12 ezres csarnokot – Budapesti Olimpiai Aréna – építenek, amely az olimpia után atlétikai centrum lesz. A korábbi tervek szerint ennek a kőbányai vásárközpont adott volna otthont, ennek ritkítják sportfunkciót, teret engedve a a sajtó- és közvetítőközpontnak. A cselgáncs, birkózás és az asztalitenisz eseményei itt kapnak helyet.
  • Óbudán 9 ezer főt befogadó ideiglenes arénát hoznak létre az ökölvívóknak.