A puccskísérlet nyomán heves harcok törtek ki Burundiban

Fotó: AFP / LANDRY NSHIMIYE

-

Az állami tévé és rádió fővárosi, bujumburai székháza körül csaptak össze a lázadók az államfőhöz hű fegyveresekkel.


Szemtanúk és katonai források beszámolói szerint a nehézfegyverekkel és rakétavetőkkel zajló csata a Pierre Nkurunziza elnökhöz hű katonák kezén lévő épületek körül robbantak ki.

Szerdán Godefroid Niyombare, a burundi hadsereg egy tábornoka – akit az elnök februárban menesztett a titkosszolgálatok éléről – más magas beosztású katonatisztek és rendőrök jelenlétében jelentette be, hogy eltávolította tisztségéből az államfőt.

Ehhez képest Prime Niyongabo, a katonaság vezérkari főnöke csütörtökre virradó éjszaka azt közölte, meghiúsították az elnök elleni puccskísérletet.

Nkurunziza elnök a puccs hírére tegnap megpróbált hazatérni Tanzániából – ahol épp egy a burundi helyzet megoldására összehívott nemzetközi találkozón vett részt –, de gépét a reptéren nem engedték leszállni – írta a BBC.


Egy ugandai tévé beszámolója a burundi eseményekről


Mi áll a háttérben?

A belpolitikai feszültség szikrája áprilisban – erőszakba torkolló tüntetésekkel – robbant, amikor a tíz éve hivatalban lévő elnök pártja harmadszor is őt jelölte az államfői posztra, noha az ellenzék szerint Pierre Nkurunziza ezzel megszegi azt a megállapodást, amely a 13 éven át tartó, 300 ezer emberéletet követelő polgárháború 2006-os lezárása óta szavatolta a békét, és csak két mandátum kitöltését teszi lehetővé neki. Az ellenzők a kettőbe beleszámítják az első, a parlament által adott mandátumot is, az elnök viszont az alkotmánybíróság határozatára hivatkozva állítja, hogy az nem számít, mert akkor nem a nép választotta meg őt. A mostani puccskísérlethez az alkotmánybírósági döntés vezetett. A burundi elnökválasztást június 26-ára írták ki.


Burundi múltjára (ahogy a szomszédos Ruandáéra) a rendszeresen vérengzésig, sőt népirtásig fajuló hutu–tuszi ellentét nyomja rá bélyegét. Az ENSZ szerdai jelentése szerint már csaknem 40 ezer azoknak a burundiaknak a száma, akik az elmúlt hónapban valamely szomszédos országba menekültek, tartva az etnikai alapú erőszak kiújulásától. A szomszédos államok közben amiatt aggódnak, hogy a burundi válság átterjed a határokon túlra.


Az ország közelmúltja dióhéjban – angolul