A puccs leverése után megkezdődött a leszámolás Törökországban

Fotó: Getty Images / Kutluhan Cucel

-

Recep Tayyip Erdoğan elnököt is meg akarták ölni. Az államcsínyt egyetlen éjszaka alatt leverték, a kormány az úr az egész országban.


Minden állami intézményt megtisztítunk a gülenista vírustól - fogadkozott Recep Tayyip Erdoğan török elnök vasárnap az isztambuli Fatih mecsetben, a puccskísérlet áldozatainak gyászszertartásán.

Erdogan kijelentette, hogy a nemzet akarata győzedelmeskedett Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő muszlim hitszónok „terrorszervezete” felett. A török elnök Gülent vádolja a hatalmának megdöntésére tett pénteki kísérlet előkészítésével.

Eközben Binali Yildirim török miniszterelnök élőben közvetített vasárnapi beszédében azt mondta, hogy a sikertelen puccskísérlet után az élet visszatért a rendes kerékvágásba. A kormányfő szerint a központi bank, a piacok, a tőzsde és a bankrendszer menetrendszerűen működik.


Erdoğan elnököt tengerparti nyaralásán érte a péntek esti puccs híre. Ankarába indult, távozása után nem sokkal bombatalálatot kapott a szálloda, ahol tartózkodott. Erről számolt be a Klubrádió adásában Flesch István író, újságíró.


Az elnököt bizonyára megerősíti a sikertelen puccskísérlet


Jogászok ezreit menesztik

A meghiúsított törökországi puccskísérletet követően 2745 bírót eltávolítottak tisztségéből – jelentette szombaton az Anadolu török állami hírügynökség. Emellett a közigazgatási felsőbíróság funkcióját betöltő török államtanács tíz tagját is őrizetbe vették Ankarában.

Az NTV hírtelevízió szerint a bírákat Törökország egyik legmagasabb szintű igazságügyi hatósága, a bírák és ügyészek legfőbb tanácsa (HSYK) menesztette. Az Anadolu szerint egyidejűleg a HSYK öt tagjának is távoznia kellett. Az indoklás szerint a felmentett bírák ellen vizsgálat indult.


Egy éjszaka leverték a puccsot


Az Anadolu úgy tudja: az államtanács tíz őrizetbe vett tagját azzal vádolják, hogy támogatták a puccskísérletet. Egyelőre nem világos, hogy a hatóságok ügyészeket vagy bírákat vettek-e őrizetbe. A török parlament nemrég szavazott meg egy vitatott törvénytervezetet, amelynek értelmében az államtanács és a semmítőszék tagjainak számát csökkentik. Az új szabályozás bírálói attól tartanak, hogy a bíróságok tagjait kormányhű ügyészekkel és bírákkal váltják fel. A törvény hatályba lépéséhez azonban szükséges, hogy azt még közzétegyék a török hivatalos közlönyben.

Ankara szerint a puccskísérlet mögött egy, a hadseregben is kiépült „párhuzamos struktúra” húzódik meg. A török kormány Fethullah Gülent, az amerikai emigrációban élő muzulmán hitszónokot hibáztatja a puccskísérletért, aki azonban élesen elítélte azt, és a leghatározottabban cáfolta, hogy bármilyen köze lenne hozzá. A török elnök, Recip Tayyip Erdoğan már hosszú ideje azzal gyanúsítja Gülent, hogy a – hivatalosan világi – kormány megdöntésére készül egy, a hivatalossal párhuzamos igazságügyi, katonai, oktatási, és sajtóstruktúra kiépítésével.

Az Anadolu a nap folyamán jelentette: a hatóságok letartóztatási parancsot adtak ki a közigazgatási bíróság 48 és a török fellebbviteli bíróság 140 tagja ellen.


Erdoğant az utcán hívei is megvédték


Katonákat is őrizetbe vettek

Ugyanakkor a török rendőrség mintegy 100 katonát vett őrizetbe az ország délkeleti részében lévő Diyarbakir légi támaszponton a nap folyamán. A bázis tavaly óta az egyik fő központja a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd szakadár szervezet ellen folytatott légi hadműveleteknek. Egy szemtanú arról számolt be, hogy szombaton egyetlen repülőgép sem szállt fel vagy le a támaszponton.


Értesülések szerint néhány őrizetbe vétel történt más katonai támaszpontokon is, a túlnyomórészt kurdok lakta délkeleti Sanliurfa, Hakkari és Bingol tartományokban.


Megkezdődött a leszámolás


A parlamentben a pártok elítélték a puccsot

Rendkívüli ülést tartottak a puccskísérlet során súlyos károkat szenvedett török parlamentben szombat délután Ankarában.

Az ülés megnyitásakor a képviselők egy perces néma csönddel adóztak az éjszakai összecsapások áldozatai emlékének.

Az ülésterembe bevonuló Binali Yildirim török kormányfőt tapsviharral fogadták a képviselők.

Az ülés végén a négy fő párt, az AKP, a CHP, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) és a nacionalista Nemzeti Cselekvés Párt (MHP) közös közleményben ítélte el a puccskísérletet.


törökország török puccs katonai politika

Az ellenzéki pártok is az államcsíny ellen foglaltak állást


Újra nyitva a bolgár határátkelők

Törökország újra megnyitotta határátkelőit Bulgária felé, miután szombatra virradóan lezárta azokat az éjszakai török puccskísérlet nyomán – közölte Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök.

A törökországi menekülttáborokban, amelyek több mint hárommillió szíriai, iraki és afgán menekültnek nyújtanak szállást, nyugalom honol, illetve a török hatóságok beleegyeztek abba, hogy szintén megerősítik a határvédelmet - mondta a bolgár kormányfő.

Bulgária további 230 katonával erősítette meg őrjáratait a bolgár-török határ mentén, hogy elejét vegyék egy lehetséges migránsáradatnak - fűzte hozzá Boriszov.


Fethullah Gülen hitszónokot vádolják a puccs kitervelésével


Amerika kiadná Gülent

Az Egyesült Államok segítséget nyújt Ankarának a puccskísérlet nyomozásában, és fontolóra venné, ha a török hatóságok az államcsíny kitervelésével vádolt, amerikai emigrációban élő Fethullah Gülen hitszónok kiadatását kérnék - közölte szombaton John Kerry amerikai külügyminiszter Luxemburgban.

Ankara később valóban kérte Gülen kiadatását az Egyesült Államoktól. Kerry hangsúlyozta, hogy a hitszónokot ért vádakat „hiteles és szilárd” bizonyítékokkal kell alátámasztaniuk.

Az amerikai külügyminiszter emellett megismételte az Egyesült Államok korábban kinyilvánított álláspontját, miszerint kiáll Törökország demokratikusan megválasztott vezetése mellett. Emellett reményét fejezte ki, hogy a puccsisták felelősségre vonása alkotmányos kereteken belül fog történni.

Washington nemtetszését fejezte ki, mert Gülen lakhelye miatt több török vezető is olyan célzásokat tett, mintha az Egyesült Államoknak szerepe lett volna az államcsínyben.


török puccs katonai hatalomátvétel törökország

Ankarában és Isztambulban voltak véres harcok


Támogatják, de a jogállamiságra figyelmeztetik Erdoğant a világ vezetői

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztoságpolitikai főképviselője elítélte a török államcsínykísérletet, és ismételten támogatásáról biztosította az ország demokratikusan megválasztott intézményeit.

Marina Kaljurand, az Európa Tanács miniszteri bizottságának elnöke, észt külügyminiszter támogatásáról biztosította a demokratikusan megválasztott török vezetést.

A francia külügyminiszter szerint a török nép érettségéről és bátorságáról tett tanúbizonyságot, amikor az intézményei tiszteletben tartása mellett szállt síkra. Franciaország reméli, hogy


a török demokrácia megerősödik az alkotmányos és demokratikus rendje elleni puccskísérlet után

– szögezte le Jean-Marc Ayrault.

A Mongóliában tartózkodó José Manul García-Margallo ügyvezető spanyol külügyminiszter is elítélte a puccskísérletet.

Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval folytatott telefonbeszélgetésében „megelégedettségét fejezte ki a népi mozgósítás és hivatalban lévő intézmények védelme” láttán.

Angela Merkel német kancellár a legélesebben" elítélte a puccskísérletet: „A nép joga volt és marad, hogy szabad választásokon eldöntse, ki kormányozzon”. Mindamellett felszólította Erdoğant, hogy a puccsistákkal a „jogállam szabályainak megfelelően” bánjon.

Németországban és Ausztriában, ahol sok török él, tüntetések voltak a puccs ellen.


ERDOGAN, Recep Tayyip

A kormány és az elnök az egész ország ura


Jól vannak a fiatal magyar sportolók

A Terrorelhárítási Központ (TEK) helyszínen tartózkodó [!] munkatársának jelentése szerint biztonságban vannak a törökországi Trabzonban zajló Gymnasiade – a 17-19 évesek legnagyobb nemzetközi sporteseménye – magyar résztvevői – közölte a TEK szombaton.

A Fekete-tenger partján elhelyezkedő településen 40 ország 2500 sportolója, köztük magyar fiatalok is versenyeznek különböző sportágakban.

Azt írták, a TEK munkatársának – aki sportvezetőként segíti a magyar csapatot [!] - beszámolója szerint péntek este lezárták a sportolók szállásait, így a történtekből ott szinte semmit sem lehetett érzékelni. Szombat reggel a helyi polgármester és a rendőrség vezetője számolt be a Gymnasiade résztvevőinek az éjszakai eseményekről, a TEK munkatársa pedig egy esetlegesen bekövetkező veszélyhelyzet során követendő szabályokról tartott tájékoztatót.

Hozzátették, a TEK munkatársa folyamatosan a 35 fős magyar delegáció mellett tartózkodik. A csapat minden tagja jól van, a sportolók folytatják a versenyzést. A magyarok a tervek szerint hétfőn érkeznek vissza Budapestre.