A pszichedelikus drogok sem veszélyesebbek, mint a foci?

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Nadalinna

-

A pszichedelikus szerek használata nem veszélyesebb, mint a focizás vagy a biciklizés – állítják egy drogkutató intézet vezető szakemberei.


Teri Krebs és férje, Pål-Ørjan Johansen azt állítja, hogy az olyan szerek betiltása, mint a varázsgomba és az MDMA nem összeegyeztethető a személyiségi jogokkal. Szerintük a pszichedelikus szerek használata ráadásul jóval kevésbé veszélyes az egyénre és a társadalomra nézve, mint az alkohol és más legális szubsztanciák fogyasztása – írja a The Independent.


A két kutató azt mondja, hogy az Egyesült Államokban már mintegy 30 millió felnőtt próbálta a pszichedelikus szereket, még sincs kellő bizonyíték arra, hogy komoly egészségkárosodást okoznának. Ezzel szemben bizonyos szerek hatásosak lehetnek más, veszélyesebb anyagok iránti függőségek kezelésében. A páros a Lancet Psychiatry Journal-ban publikált írásában kifejti, hogy a rendelkezésre álló jelentős tapasztalat alapján általánosan elfogadott, hogy a pszichedelikus szerek nem okoznak függőséget és nincs kimutatható kapcsolat a használatuk és születési rendellenességek, kromoszóma sérülések, tartós mentális betegségek és a különböző szervek mérgezéses elváltozása között.

„Bár ezek a szerek okozhatnak időleges zavarokat és érzelmileg is felkavaróak lehetnek, nagyon ritkán juttatnak bárkit kórházba. A törvénykezésnek tiszteletben kellene tartania azokat az embereket, akik spirituális, kulturális vagy egyéb okokból pszichedelikus szerek használata mellett döntenek.” – fogalmaz Johansen, aki szerint a szerek nagyjából annyira veszélyesek, mint bármelyik mindennapos tevékenység, például a biciklizés.

Kutatásaik hatására a páros megalapította az EmmaSofia nevű non-profit szervezetet, amivel az MDMA-t és más pszichedelikus szereket akarják könnyebben elérhetővé tenni az emberek számára, illetve az ezeket használók emberi jogaiért küzdenek. Úgy gondolják, hogy számos, jelenleg illegális szert lehetne a heroin-, a dohány- és az alkoholfüggőség gyógyítására használni. Johansen ezt részben saját tapasztalaira alapozza, ugyanis ő az MDMA és a pszilocibin gomba segítségével győzte le évekkel korábban az alkoholizmusát.Brit hivatalnokok szerint etikátlan az egyik illegális szer iránti függőséget egy másik illegális szerrel kezelni, így nem gondolják, hogy Krebs és Johansen kezdeményezése termékeny talajra találna a szigetországban.