A Posta szerint nem akadozik a nyugdíjkézbesítés

Fotó: MTI/MTVA / Marjai János

-

A Posta egyik cégénél sztrájkba kezdtek, ezért merülhetett fel, hogy nem érkezik meg a pénz se a nyugdíjasokhoz, se az ATM-ekhez.


A Magyar Nemzet szerda reggel arról írt, hogy a Magyar Posta értékszállító leányvállalatánál, a JNT Security Kft.-nél határozatlan határidejű sztrájkba kezdtek, ezért elakadt a nyugdíjkézbesítés és akadozhat a bank- és BKK-automaták forgalma is Budapesten és Pest megyében. A sztrájk szervezője az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉŐDSZ), a Munkástanácsok Országos Szövetségének személy- és vagyonvédelmi ágazata.


A sztrájkot azért kezdték meg, mert tavaly december óta nem sikerült megállapodniuk a 2015-ös bérekben. A szakszervezet többször tett engedményeket, a legutóbbi kérése bruttó 5 százalékos, sávos bérfejlesztést tartalmazott, amiben a béren kívüli juttatások összegének emelése is benne van. A munkáltató ezzel szemben 1,6 százalékos emelést ajánlott.

Az ÉŐDSZ-szel szolidaritást vállalt mind az Eurofedop Post and Telekom Trade Council, Európa számos postás szakszervezetét tömörítő ernyőszervezet, mind a Magyar Szakszervezeti Szövetség is.


A Posta perel

A JNT délután egy közleményt adott ki, amelyben arról ír, pert indít az ÉŐDOSZ, illetve egyes tisztségviselői ellen, mivel folyamatosan valótlan, a közvéleményt félrevezető, a JNT rossz hírnevét keltő és üzleti érdekeit sértő állításokat tesznek a bértárgyalásokról és a sztrájkról.


A közleményben leszögezik: szemben az ÉŐDSZ állításaival, illetve a sajtóban egyes helyeken megjelent állításokkal, folyamatosan biztosított a posták készpénzellátása, így sem az utalványok kifizetésében, sem a posták készpénzellátásában nincs fennakadás. A tájékoztatás szerint csupán annyi változás lehet helyenként a fővárosban és Pest megyében, hogy adott napon belül későbbi időpontban történik meg az utalványok háznál történő kifizetése.

Szemben a szakszervezet és egyes sajtóforrások információival a JNT országosan csupán két pénzkiadó automatát (ATM) lát el készpénzzel, így hamisak azok az értesülések is, hogy az ATM-ek készpénzzel történő feltöltésében is fennakadás lenne a sztrájk miatt - olvasható a közleményben.

A JNT közleményben idézett álláspontja szerint a sztrájk nem indokolt, nem igaz az ÉŐDOSZ állítása, hogy a JNT munkavállalói nem kapnak bérfejlesztést évente. Az elmúlt másfél évben csaknem 10 százalékos alapbéremelésben részesültek a JNT-nél dolgozó pénz- és értékszállítók – hangsúlyozzák a tájékoztatásban.