A portugál jelölt lehet az ENSZ főtitkára

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI

-

A volt miniszterelnök, António Guterres tűnik a legesélyesebbnek, a Biztonsági Tanács ülésén ő kaphatta a legtöbb szavazatot. A július 21-i informális, titkos szavazáson európaiakat előzött meg. Diplomaták szerint a lehetséges 15-ből 12 szavazatot kapott a portugál.


Szinte biztos, hogy európai politikus követi a dél-koreai Ban Ki Munt az ENSZ főtitkári székében. A világszervezet csütörtöki, informális szavazásán ugyanis a Biztonsági Tanács 15 tagjából 12-en Portugália egykori miniszterelnökét, António Guterrest támogatták. A szavazás ugyan informális volt, ám sokat sejtető.

A második a korábbi szlovén elnök, Danilo Turk lett, őt a bolgár, a szerb és a macedón jelölt követi. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai szavaztak, de az eredményeket nem hozták nyilvánosságra. A Tanács döntése egyébként sem kötelező érvényű, az ENSZ főtitkárának személyéről októberben dönthet a Közgyűlés.

Az új elnök 2016. január 1-étől ülhet Ban Ki Mun helyére. Gutteres 2015 végéig az ENSZ menekültügyi biztosa volt. 1999 és 2005 közt a Szocialista Internacionálé elnöke is volt.