A portugál elnök megvétózta a homoszexuális örökbefogadást

-

Aníbal Cavaco Silva leköszönő portugál elnök vétót emelt azon törvényjavaslat ellen, amely engedélyezné a homoszexuális pároknak, hogy gyermekeket fogadjanak örökbe. A tervezetet korábban már elfogadta a parlament.


Cavaco Silva azzal indokolta döntését, hogy az örökbefogadás szabályozásakor abszolút elsőbbséget élvez a gyermek jóléte. Szerinte nem bizonyított, hogy a gyermekek érdekét szolgálja, ha homoszexuális párok fogadhatják őket örökbe.

A törvényjavaslatot 2015 novemberében fogadták el a parlamentben többségben lévő baloldali pártok és Cavaco Silva pártja, a jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) néhány képviselőjének segítségével.

Az azonos nemű párok örökbefogadáshoz való joga a tavaly novemberben hatalomra került Antonio Costa szocialista kormányfő választási programjának egyik ígérete volt. A kormányzó Szocialista Párt (PS) és a kommunisták bejelentették, ismét a törvényhozás elé terjesztik az elnök által elkaszált törvényjavaslatot.

A mélyen hívő, katolikus Portugáliában 1982-ig büntették a homoszexualitást. Az egyház heves ellenkezésének dacára 2010-ben engedélyezték az azonos neműek házasságát.