A polgármester szerint pályázat és betelepítés múlik a népszavazáson

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Győrújfalu pályázatainak sikerességét befolyásolja, hogy az október másodikai népszavazáson a faluból hányan vesznek részt, és mekkora a „nem”-ek aránya. Legalább is ezzel kampányol a részvétel mellett a polgármester.


A 444.hu mutatta be azt a szórólapot, amelyet Győrújfaluban, a polgármester aláírásával osztogattak. Ezen – egyebek mellett – azzal biztatja a népszavazáson való részvételre és a kormánynak tetsző szavazat leadására a helyieket Nagy Imre Attila, hogy: „Kormánytagok, illetve/és Államtitkár Urak irányába a jelenleg elbírálás alatt álló, továbbá a meghirdetés előtt álló pályázataink általam történő menedzselését nagyban könnyíti majd, ha a választási eredmények ismeretében ki tudom mutatni számukra, hogy a megyei és az országos átlagot is nagyban meghaladó, »adj Isten« kiugróan magas részvételi arány mellett hozott településünk felelős döntést.”Lapunk megkereste a független – 2010-ben épp fideszes riválisát legyőző – polgármestert: miért gondolja, hogy uniós vagy állami pályázatok elbírálásakor előnyt jelent települése számára, ha a kormánynak tetsző eredményt mutat fel Győrújfalu a népszavazáson?

„Ha kiugró eredményt érünk el a népszavazáson, akkor bizonyos embereknek ezt el tudom mondani, meg tudom mutatni – mondta Nagy Imre Attila. – Nem tudom biztosan, hogy pontot jelent-e, de könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy pluszt jelent a későbbiekben. Azonban konkrét, erre vonatkozó jelzést, utasítást nem kaptam.”A polgármester másik érve: ha kiugróan magas a részvétel és a kvótarendszer elutasítása, akkor – ha mégis megtörténne a betelepítés – Győrújfalu a népszavazási eredményével érvelhetne amellett, hogy a településre ne költöztessenek menekülteket. Korábban Lázár János kancelláriaminiszter cáfolta, hogy a „rosszul” szavazó településeket büntetnék a migránsok letelepítésével.

Legutóbb azonban kedd esti, hódmezővásárhelyi lakossági fórumán az MTI tudósítása szerint azt mondta: „Ha a kormány elveszíti ezt a csatát, nyilvánvalóan az alapján dönt majd, hova kerüljenek a bevándorlók, hogy mit gondolnak az adott településen élők. A kormány, ha arra kényszerül, hogy valahova az érkezőket szétossza, csak ott tudja ezt megtenni, ahol kicsi volt az ellenállás, vagy a választókat nem érdekelte a népszavazás.”

„Nem beszélt nekem erről senki, de ha egyszer Magyarországra jönnek a migránsok, valahogy szét kell majd osztani őket – mondta lapunknak Nagy polgármester. – Hogy máshogy csinálnák? Mi pedig nem kérünk belőlük, az biztos.”