„A polgármester háborút üzent a cigányoknak” – Miskolcon jártunk

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Elmentünk megnézni Miskolc állítólagos „szégyenfoltjait”. A lakók azon versenyeztek, ki mutathatja meg nekünk elsőként a portáját.


„Jöjjön ide a polgármester az óvodához. Odavisszük az egész népet” – ismétli el legalább ötször a miskolci úgynevezett számozott utcák egyik roma lakója. A diósgyőri stadion környéki utcákban élők a tévéből értesültek arról, hogy a helyi Fidesz-KDNP frakció – csütörtökön elfogadott – előterjesztése szerint a közbiztonság javítása, és a lakosok szociális helyzetének javítása érdekében felszámolnának több „gettót és nyomortelepet” a városban, köztük az ő lakhelyeiket is. Ők viszont nem akarnak menni. „Ne a tévéből üzenjen, jöjjön ide, csináljon egy fórumot” – követelik többen is Kriza Ákos fideszes polgármestertől. Őket ugyanis senki nem kérdezte meg arról, hogy el akarják –e hagyni a lakhelyeiket.


-


Tizenöt igennel, négy nemmel és hét tartózkodás mellett szavazták meg csütörtökön a miskolci önkormányzat képviselői a Fidesz-KDNP javaslatát. A Fidesz-KDNP képviselői igent nyomtak, a jobbikosok és a DK-sok nemet, míg az MSZP-sek tartózkodtak. A kormánypárti frakció javaslatának célja, hogy megszüntessék a város „szégyenfoltjait”. A városatyák a diósgyőri stadion környéki úgynevezett számozott utcákból, valamint a Lyukó-völgy, a Tetemvár és a Hideg-sor ingatlanjaiból költöztetnék ki a lakosokat.

-


Mikor besétálunk a számozott utcákba, elég hamar összesereglenek az ott élők. Mindenki a lakását akarja megmutatni, hogy láthassuk, tényleg nem a város szégyenfoltjairól van itt szó. „A tévé mindig csak oda megy, ahol mocsok van” – panaszolják, miközben a számozott utcák tényleg egészen rendezettek, szemetet nem látni semerre. A lakók többsége ugyan nem akart szerepelni a fényképeinken, és a nevét se szerette volna, ha leírjuk. A lakását viszont mindenki előszeretettel mutatta meg, a cigány és a nem-cigány lakó is. Be akarták ugyanis bizonyítani, hogy nem állatok módjára élnek itt. Két óra és nagyjából tíz lakás után még mindig többen vártak arra, hogy vendégül láthassanak minket, hiába szabadkoztunk, hogy most már mennünk kellene.

-


„Attól, hogy én cigány ember vagyok, még szeretem a jót, meg a szépet. Nézzék meg, még az ágynemű is mint a hó” – mondja Galamb Miklósné. „24 féle betegségem van. Többet vagyok kórházban, mint otthon. Ennek ellenére is rendben tartom a lakásomat. Most tapétáztunk például” – teszi hozzá. Galambné elvált férjétől, de még egy házban lakik vele: övé és gyerekeié a hálószoba, férjéé a konyha. Családtagjai segédmunkásokként dolgoznak, őt már leszázalékolták egészségi állapota miatt.

-


„Tízmillióért sem mennék el vidékre, ahol nincs orvos, ahova nem jön ki a mentő” – mondja Galamb Miklósné. De nem csak az ellátást hiányolná, ha elköltöztetnék őket, a közösség sem maradna egyben. Most, ha kórházban van, rá tudja bízni a gyerekeit a szomszédra vagy valamelyik közelben lakó rokonára. „A közösség itt annyira összetartó a Kilencedik utcában. Senki nem ellenség. Mink itt nem iszunk, nem dorbézolunk, jó itt lakni” – mondja. Attól nagyon fél, hogy mi lenne az alternatíva: „Nem akarunk egy olyan nyomortelepre elmenni, ahol a gyermekből bűnöző lehet. Ha egy olyan környezetbe kerül az ember, az elfajzáshoz nem kell sok.”

-


„Ezzel a polgármester háborút üzent a cigányoknak” – mondja az egyik lakó a Fidesz-KDNP javaslatáról. A számozott utcák lakói azt mondják, túlnyomórészt a Fideszre szavaztak, Kriza szerintük visszaélt a bizalmukkal. „Pár hete még honfitársak voltunk nekik, most meg mi vagyunk a cigány, akiket ki akarnak rakni innen. Bezzeg, amikor vért adunk, akkor nem nézik, hogy cigányok vagyunk” – teszi hozzá. A hatályos törvény szerint bérlakásokból akkor lehet kiköltöztetni a lakókat, ha cserébe pénzt vagy másik bérlakást kapnak. A mostani előterjesztés annyiban jelent újdonságot, hogy azt mondja ki: a más településen lakást vásárlók kapják a 1,5–2 millió forintos támogatást, méghozzá azzal a feltétellel, hogy az új ingatlanokat öt évig nem adhatják el. Arra van pénzük, hogy elköltöztessenek, arra viszont nincs, hogy bekössék a vizet meg a gázt” – háborodik fel a Hatodik utca egyik lakója.

Miskolc; számozott utcák; riport; utca; hatodik utca

-


„Azok elfogadják majd a pénzt, akiket vidékről költöztettek ide. De mink itt éltünk 20-30 éve. Itt nőttünk fel, a gyerekek ide járnak iskolába, óvodába” – mondja egy lakó a Kilencedik utcában.

Miskolc; számozott utcák; riport; házbelsõ; lakók

-


A Jobbik miskolci szervezete azért nem támogatta a Fidesz-KDNP tervezetét, mert elfogadhatatlannak tartja, hogy a városvezetés büntetés helyett kétmilliót ad azoknak, akik szerintük „lezüllesztették” az önkormányzati lakásokat.

Miskolc; számozott utcák; riport; házbelsõ; lakók

-


Tényleg régiek a házak, rossz állapotban vannak, ismeri el több lakó, de rengeteg pénzt és energiát fektettek bele, hogy lakhatóvá tegyék őket. Az épületek nincsenek közművesítve, és a lakosok elmondása szerint a házak többségének tulajdonosa, a Miskolci Ingatlangazdálkodó (MIK) nem hajlandó bevezetni a gázt vagy a vizet sem. Többen mutatják, hogy maguk cserélték ki az ablakokat, vagy vezetteték be a gázt. Most nem mernek belekezdeni újabb felújításba. Ráadásul attól is nagyon tartanak, hogy kárba vész majd minden energia, amit belefektettek a lakásokba. „Egy élet munkáját veszik el” – hallani többektől.

Miskolc; számozott utcák; riport; utca; kilencedik

-


„Tavaly költöztünk ide az Álmos utcáról. Azt is felszámolták” – mondja Galamb Istvánné. Bár nem tetszik neki, hogy ugyan 2014-et írunk, a környéken senkinek nincsen rendes vécéje, hanem a kert végében felállított pottyantós vécében kell végezniük a dolgukat, nem hiszi, hogy innen elköltözve jobb soruk lenne. „Nagyon jó lenne, ha folyamatos munkaviszonyunk lenne. Az élettársamnak van munkája, de ki tudja, meddig tart az. Azt se tudjuk, miből fizessük majd a lakbért, ha már nem lesz meg neki.”

Miskolc; számozott utcák; riport; házbelsõ; lakók

-


„Ki csinált itt gettót? A polgármester” – mondja egy lakó arra utalva, hogy az elmúlt években több felszámolt telepről is ide telepítették át a mélyszegénységben élő családokat. Azt mondják, a kamaszokkal van néha baj, meg a szipusokkal, de ennek is inkább az az oka, hogy a hatóságok nem tartják a rendet. „Régen az volt, hogy a rendőr látta, hogy a gyerek szívja a cigit, erre odament, és lekevert neki egy pofont. Most látja ugyan a kocsiból, hogy a gyerek szipuzik, de csak odanéz, aztán megy tovább.”

Miskolc; számozott utcák; riport; száradó ruhák; lakók; udvar

-


Varga Gergő, a Demokratikus Koalíció képviselője korábban arról beszélt: a miskolci városvezetés deportálást készít elő. Ez a kijelentés a számozott utcák lakosaira is nagy hatással volt. „Miért nem épít a polgármester rögtön síneket, és viszi el az az összes cigányt, magyart elgázosítani, ha már ennyire nem tetszünk neki?” – mondták el többen is. Szinte szóról szóra ugyanúgy.

Miskolc; számozott utcák; riport; udvar; gyerek; lakók

-