A PM kikéri a paksi beruházás adatait, ha már egyszer nem titkosak

Fotó: MTI / Sóki Tamás

-


A Párbeszéd Magyarországért kikéri a "nem titkos" atomadatokat - közölte Jávor Benedek a párt Európa Parlamenti képviselője. A politikus azután közölte ezt, hogy a kormány szerint nincsenek minősített adatok azon az adathordozón, amelyet egyik paksi vezető autójából loptak el.

A rendőrség három hónapja nyomoz az ügyben, egy laptopot és egy pendrive-ot vittek el egy paksi vezető autójából. A BM azt állítja: nincsenek minősített információk az ellopott eszközökön. Jávor Benedek szerint ezt nem lehet komolyan venni: az atomtörvény legutóbbi módosításával a bővítésre vonatkozó összes dokumentumot és adatot titkosították, amit a bíróságok az eddigi adatigénylési ügyekben akár visszamenőleg is érvényesnek tekintettek.

A képviselő ezért közérdekű adatigénylés keretében kikéri az adathordozókon lévő összes – ezek szerint nem titkos, és az érintettek által pontosan számon tartott – információt, hogy az adófizetők is legalább annyit megtudhassanak a tervezett bővítési beruházásról, mint a márciusi tolvaj.