A Planetárium épületében okozták a legnagyobb kárt az ultrák

-

Több mint 166 millió forintba került a rendőrségnek a szeptember 4-i magyar-román futballmérkőzés biztosítása és a zavargások megfékezése - írja a Népszava szerdai számában az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatására hivatkozva. A Planetárium épületében több milliós kár keletkezhetett.


A szurkolók két hete megszállták a Népliget környékét, és a legjelentősebb kár a TIT Budapesti Planetáriumának az épületében keletkezett - írta a lap. A tömeg több bejárati ajtót betörve, a Planetárium tetejére és párkányára felmászva randalírozott.


A lépcsőket szétszedték, annak köveit dobálták, a biztonsági berendezéseket szétverték, a kamerákat és antennákat használhatatlanná tették. A garázdák hatalmas, még fel nem mérhető károkat okoztak az intézménynek, hazánk egyetlen nagy Planetáriumának. A főbejárat előtti, bejárati gyülekező terület csupa üvegszilánk, az épület oldalfalát tiltott önkényuralmi szimbólumok csúfítják. A TIT Budapesti Planetárium látogatóinak nagyobb része iskolás, akik számára ilyen állapotában nem látogatható az intézmény. Az őszi szezonban – karbantartás után – szeptember 14-én nyitott volna hazánk egyedülálló ismeretterjesztő intézménye” – írták az intézmény oldalán, és a lap megkeresésére elmondták, hogy vélhetően több millió forintba fog kerülni a felújítás.