A piros dolgokra emlékszünk a legjobban

Fotó: Christian Spitschka

-

Mindennek evolúciós okai vannak.


A piros színű dolgok az állatoknak és az embereknek is azt jelzik, az a túlélés szempontjából fontos lehet, ezért emlékeznek azokra jobban - közölte a Regensburgi Egyetem kutatócsoportja.

A kutatás vezetője, Christof Kuhbandner azt mondta, a piros klasszikus jelzőszín: a természetben egyes gyümölcsök, mint az alma, a cseresznye vagy a bogyós gyümölcsök ezzel jelzik, hogy megértek. Az ember pedig az ókor óta használja ezt a feltűnő színt, hogy a száját vagy az arcát vonzóbbá tegye.

A piros azon színek egyike, amelyek a legerősebben magukra irányítják a figyelmet, ez pedig egyidejűleg a feltétele annak, hogy az emlékezet tárolja egy tárgy jellegzetességeit.

Kuhbandner müncheni és berlini kollégáival azt vizsgálta, van-e hatása a piros színnek az emberi emlékezetre, erre ugyanis eddig nem létezett tudományos bizonyíték. A kutatás alatt 184 résztvevőnek mutattak különböző piros, zöld, kék és sárga tárgyakat. A piros és sárga tárgyaknál a teljesítmény jó volt, kékeknél közepes, zöldeknél viszont viszonylag rossz. A hatás független volt attól, hogy milyen tárgyakat mutattak.

Az, hogy a piros és a sárga tárgyak esetében hasonló volt az eredmény, nem lepte meg Kuhbandnert, a sárga ugyanis szintén gyakran szolgál figyelmeztető színként az állatvilágban, például a darazsaknál. Annak pedig, hogy a zöld szín rosszabbul marad meg az emlékezetben, evolúciós szempontból megvan a magyarázata. A természetben ugyanis a zöld a leggyakrabban előforduló szín, ráadásul a zöld gyümölcsök még rendszerint éretlenek, ezért érdektelenek ember és állat számára.