A piacok Donald Trump győzelmére számítanak

Fotó: AFP / LOGAN CYRUS

-

A részvénypiacok napok óta idegesek, a gyenge tőzsdei teljesítmény az ellenzéki jelöltnek kedvez.


Az FBI bejelentése, hogy újraindítják a nyomozást Hillary Clinton munkatársnőjének e-mailjei miatt, megváltoztatta a hangulatot az USA vezető pénzügyi köreiben. A piacok váratlanul inkább Donald Trump győzelmére fogadnak – közölte a Wall Street elemzőire hivatkozva a CBS. Az elemzők szerint a Wall Street Hillary Clintont a status quo jelöltjének tekinti, és megelégedéssel fogadta, hogy vezet a felmérésekben, és a piac arra számíthatott, hogy Clinton a jelenlegi politikai elit tagjaként nem mondja fel a kereskedelmi megállapodásokat, és nem emeli az importvámokat sem, mint ahogy Trump ígéri. Ennek megfelelően – mivel a közvélemény-kutatási adatok Clinton előnyét mutatják Trumppal szemben –, a részvényárfolyamoknak is erősödniük kellene. Ám nem így történik.

A részvénypiacokon napok óta idegesség tapasztalható, és minél gyöngébb a tőzsde teljesítménye a választás napjához közeledve, annál erősebbek az ellenzéki jelölt esélyei. Fokozatosan emelkedik az arany ára, és erősödik a dollár is, és ez szintén Trump számára pozitív jelzés.


Segít az olcsó benzin

A Moody's Analytics – amely a Moody's hitelminősítő elemzésekkel foglalkozó intézete – viszont Clinton győzelmét jósolja. Az intézet, amely az utolsó kilenc elnökválasztás eredményét szinte mérnöki pontossággal jósolta meg, modellezte a választási folyamatot és az eddigi eredményeket, és ennek alapján állította össze elemzését. Eszerint a folyamatosan az átlagnál alacsonyabb üzemanyagárak és Barack Obama elnök óriási – és hónapok óta folyamatos – népszerűsége két kulcsfontosságú tényező Clinton győzelméhez.

A Moody's Analytics szerint Hillary Clinton az elektori kollégium 332 voksát szerzi meg, míg a republikánusok elnökjelöltjének, Donald Trumpnak csak 205 elektor szavazatát sikerül majd elnyernie. Modelljüket az elemzők nem az egyéni képviselők vagy szenátorok közti versengésre alapozták, hanem az egyes államok gazdasági és politikai helyzetére, valamint történelmére.


Idei sajátosságok

Ugyanakkor Dan White közgazdász, az elemzés egyik készítője arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2016-os elnökválasztás sajátosságaiból adódóan a választók a korábbi évektől eltérően reagálnak majd a változó gazdasági és politikai környezetre, és emiatt a kidolgozott modell előrejelzései – kivált az egyes államokat érintő megállapítások – akár tévesek is lehetnek.

Kedden a Reuters és az Ipsos is nyilvánosságra hozott egy közös felmérést, és ez szintén Clinton győzelmét jelzi. A felmérés szerint Clinton – 95 százalékos valószínűséggel – 278 elektori voksot kap majd, az elnökséghez pedig 270 elektor támogatására van szükség.