A phenjani textilexportot blokkolja az ENSZ BT

Fotó: AFP / ED JONES

-

Az eddigi büntetőintézkedések nem hoztak eredményt.


Az ENSZ Biztonsági Tanácsa további szankciókat szavazott meg Észak-Korea ellen a kísérleti hidrogénbomba-robbantás miatt. A szankciók megtiltják az észak-koreai textilexportot és felső határt szabnak a nyersolajimportnak. Az USA ennél szélesebb körű és keményebb büntető intézkedéseket javasolt, de Oroszország és Kína támogatásáért engednie kellett.

2006 óta ez volt a kilencedik határozat, amelyet a világszervezet 15 tagú testülete egyhangúlag hozott meg, hogy megbüntesse a kommunista diktatúrát nukleáris programjáért, rakétakísérleteiért és robbantási tesztjeiért. Az eddigi büntetőintézkedések nem hoztak eredményt.

A mostani szankciók elvileg érzékenyen érinthetik Phenjant. A harmadik legfontosabb exportcikke ugyanis – a szén és az ásványi anyagok után – a textiláru, és ennek 80 százalékát a kínai piacon értékesítette.

Az új szankció betiltja a cseppfolyósított gáz importját, évi kétmillió hordóban maximalizálja a finomított olajból készült termékek behozatalát, és a jelenlegi szinten maximalizálja a nyersolaj bevitelét az országba. Phenjan évente 4,5 millió hordó finomítottolaj-terméket és 4 millió hordónyi nyersolajat importál.

A határozat felszólítja a nemzetközi közösség országait, hogy a nyílt vizeken ellenőrizzék a teherhajókat, amennyiben az a megalapozott gyanújuk, hogy embargó alá eső árukat szállítanak.

A BT voksolása után Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet azt mondta: "ezzel befejeztük Észak-Korea ösztökélését, hogy helyesen cselekedjék, mostantól teszünk is annak érdekében, hogy megakadályozzuk a helytelen dolgok elkövetésében". Szerinte az új szankciók elfogadása Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök "erős kapcsolatának" köszönhető.

Haley megismételte Trump és James Mattis védelmi miniszter álláspontját: Washington nem akar háborút Észak-Koreával, és "Phenjan még nem lépte át azt a határt, ahonnan nincs visszaút". Haley szerint amennyiben Phenjan beleegyezik nukleáris programja leállításába, "visszakövetelheti magának a jövőjét". Szerinte ha Észak-Korea bebizonyítja, hogy képes békességben élni, akkor a világ is békében fog élni vele.

Kína ENSZ-nagykövete, Liu Csie-ji felszólította Észak-Koreát, hogy vegye komolyan a követeléseket, a nemzetközi közösség akaratát, hagyjon fel nukleáris programjával, és "a lehető leghamarabb térjen vissza a tárgyalóasztalhoz". A kínai diplomata szerint a válságban minden félnek hideg fejjel kell cselekednie, és nem szabad, hogy "a retorika tovább súlyosbítsa a feszültséget".

Vaszilij Nebenzia, Oroszország ENSZ-nagykövete szerint nagy tévedés lenne alábecsülni Moszkva és Peking javaslatát a Phenjannal folytatandó azonnali tárgyalások megindítására.