A permetezőgép pilótája 168 millió forintért vett földet

Fotó: MTI / Rosta Tibor

-

A vitatott mezőhegyesi állami birtokok árverésén egyetlen terület kelt el az ötből. Úgy tűnik, a helyi permetező mindkét forgatókönyvre bebiztosította magát: arra is, ha az állam győz a jogvitában, és arra is, ha a magáncég.


A pilóta korábban bérlőként művelte az 54,5 hektáros területet. Paulik Árpád elmondta: 1981 óta foglalkozik mezőgazdasági repülőgépekkel és permetezéssel a területen, az általa most megvásárolt földön van a központi reptere is. Emellett gazdálkodik is, búzát, kukoricát és repcét termel.

„Nem volt más lehetőségem, ezt meg kellett lépnem” – fogalmazott. Attól tartott, ha új tulajdonosa lesz a földnek, az első dolga lesz beszántani azt, és akkor nem tudta volna folytatni a repülést. Elárulta: saját forrásból és hitelből vásárolta meg a földet. „Megpróbáljuk kitermelni ezt a pénzt” – fogalmazott.

Maga sem tudja, jogilag hogyan alakul majd a föld sorsa, mi lesz a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2037-ig tartó haszonbérleti jogával. Mint mondta: nemrég írták alá a ménesbirtokkal a szerződést, hogy ő 20 évre bérli a társaságtól a területet.

Közben azonban a Földművelésügyi minisztérium megerősítette, hogy mintagazdaságként akarja üzemeltetni az eddigi állami ménesbirtokot, amely a – csak nevében lótenyésztéssel foglalkozó – Mezőhegyesi Ménesbirtok szomszédságában működik. A Ménesbirtok magántulajdonban van, eddig az államtól bérelte a földeket, de most vagy meg sem hirdették már a birtokokat az árverésre, vagy másé lesz a földterület, nem az államé. A tartósan állami tulajdonban maradó mezőhegyesi területeken viszont a jövőben a valóban lótenyésztéssel foglalkozó állami ménes gazdálkodik.

Az 54,5 hektáros földrészletet a mai árverésen 167 millió 950 ezer forintért hirdették meg. Paulik Árpád volt az egyetlen vevőjelölt, a meghirdetett áron vette meg a területet. Az állam által felajánlott hitel nagyon kedvező. A vételár 80-90 százalékáig terjedhet, és a kamat 20 évre alig 2 százalék.