A pénzügyi világ lebeszélné a briteket az EU elhagyásáról

-

Az egyik nagy hitelminősítő már jelezte: leminősítik Nagy-Britanniát, ha kilépnek az unióból. Ennek jeleként negatív kilátást hagytak az osztályzatuk mellett.


Megerősítette Nagy-Britannia lehetséges legjobb, „AAA/A-1 plusz” államadós-besorolását pénteken a Standard & Poor's. A nemzetközi hitelminősítő érvényben hagyta ugyanakkor a leminősítés lehetőségére utaló negatív osztályzati kilátást, arra a véleményére hivatkozva, hogy a brit EU-tagság sorsáról 2017 végéig tervezett népszavazás kockázatot jelent a brit pénzügyi szolgáltatási szektorra, a brit exportra és általánosságban a brit gazdaságra is.

A Standard & Poor's a megerősítéshez fűzött péntek esti londoni elemzésében közölte, hogy valószínűleg leminősíti a brit államadós-osztályzatot, ha a referendum eredményeként Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból.

David Cameron brit miniszterelnök korábbi ígérete szerint legkésőbb 2017-ig – valószínűleg jövő nyáron – népszavazást tartanak arról, hogy az Egyesült Királyság az EU tagja maradjon-e. Cameron attól tette függővé, melyik oldalt támogatja, hogy képes lesz-e újratárgyalni az EU-szerződés több sarkalatos pontját. A kormányfő azonban több olyan, az unió alapjait érintő követelést is felvetett, amely megkérdőjelezheti a sikerét.