A pénzügyi tranzakciók harmada nem biztonságos

-

Jobban megéri utólag foglalkozni a csalásokkal. Egyre nehezebb megállapítani, hogy hamis-e egy tranzakció. 2,7 millió ügyfelet támadtak tavaly.


A pénzügyi szolgáltatók harmada nem használ biztonságos kapcsolatot az online tranzakcióknál annak ellenére, hogy a szolgáltatók fele az online pénzügyi csalások számának folyamatos emelkedését tapasztalja – derül ki a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat és a B2B International legfrissebb kutatásából.

A megkérdezett cégek mindössze 53 százaléka vezetett be kétfaktoros azonosítást, és csak 50 százalék alkalmaz speciális, valós idejű, csalás elleni megoldást annak ellenére, hogy 22 százalékuk szerint jelenleg ez lenne a leghatékonyabb védelem a pénzügyi csalások ellen.

A szolgáltatók 48 százaléka a kockázatok megszüntetése helyett csupán mérsékli azokat, 29 százalékuk pedig azt állítja, hogy olcsóbb a már megtörtént eseteket korrigálni, így minden harmadik vállalat utólagosan foglalkozik a pénzügyi csalásokkal.

A válaszadók kevesebb mint 10 százaléka használ általános online biztonsági megoldásokat, mivel nem tekintik azokat hatékony módszernek a pénzügyi csaláshoz vezető adathalász és malware (rosszindulatú szoftverrel kivitelezett) támadások megelőzésére.

A felmérésből kiderült továbbá, hogy a szervezetek 38 százaléka szerint egyre nehezebb megállapítani egy tranzakció hamis mivoltát.

A Kaspersky Lab 2014-ben 22,9 millió rosszindulatú pénzügyi támadást tárt fel, amelyekkel 2,7 millió ügyfelet céloztak meg világszerte. Az orosz vállalat és a B2B International a kutatást több mint 5500 cég, köztük 131 bank és fizetési szolgáltató megkérdezésével végezte 26 országban.