A pénz, hát az a legkevesebb

Fotó: Photononstop / Mermet

-

Nem szeretünk beszélni róla, a családtagok közt a jövedelmünknél még a szex is gyakoribb téma.


Szülői mintáktól is függ, mennyire spórolunk vagy költekezünk. Mégis sok családban szinte tabu a pénzügyi téma. Pedig célszerű a következő generációt tudatosan nevelni a pénzzel való felelősségteljes bánásmódra - írja a Piac és Profit.

A családi hatás akkor is érvényesül, ha a pénzügyi nevelés a felmenőinknél esetleg nem volt tudatos. Ha a család soha nem utazott drága helyekre, bár alapvetően tellett volna rá, hanem megelégedett a magyar tengerrel a francia Riviéra helyett, és a szülő a döntés magyarázataként leszögezte, hogy inkább tandíjra gyűjtenek a gyerek számára, vagy éppen egyszerűen “nem pazarolnak” ilyesmire, az semmiképpen sem tűnik el nyomtalanul a gyerek fejéből.Sok családban viszont nagyon is tudatos az efféle nevelés. Ha az indoklás része az is, hogy a megspórolt pénzből telik majd az új családi autóra, megtanulja, hogy a nagyobb befektetéseket alaposan mérlegelve, stratégiai gondolkodással kell meghozni és a nagyobb pénzösszegeket összespórolásához vezető út önfegyelemmel és lemondással van övezve.

A szülők többsége kimondva vagy kimondatlanul azt várja el gyermekétől, hogy nála legalább egy fokkal magasabbra érjen el a társadalmi és/vagy vagyoni ranglétrán. Gond abból lehet, ha valaki beleszületik a gazdagságba, és már nem oly ambiciózus.

A The New York Times-ban egy levélíró megjegyezte, hogy


sokszor könnyebb a szexről beszélni a szüleiddel, mint a pénzről.

Egy magyar terapeuta azt tapasztalta praxisában, hogy a még a családi kapcsolatokon belül is nagy tabu a jövedelem.