A Pentagon elzavarta a fegyveres polgárőröket

-

A védelmi minisztérium azt kéri a civilektől, hogy ne járőrözzenek a toborzóirodáknál – írta a BBC.


Az öt halálos áldozatot követelő chattanoogai eset után az Egyesült Államok több részén is, nem hivatalos őrök jelentek meg több toborzóiroda előtt is, ugyanis katonák nem védik fegyverrel kívülről ezeket az irodákat és bázisokat.


A Pentagon szóvivője, Peter Cook azt nyilatkozta, nagyra értékeli a felfegyverzett civilek támogatását, de nem várt biztonsági kockázatot jelentenek, és hátrányosan érinti a missziójukat.Mi továbbra is a rendőrökre, tűzoltókra és mentőkre támaszkodunk, hogy védjék meg a közönségünket, ahol élnek és dolgoznak a tagjaink.

A múlthéten a 24 éves Muhammed Youssef Abdulazeez a hatóságok szerint egyedül két chatatoongai katonai épületet is megtámadott. A támadásban négy katona a helyszínen, egy társuk pedig később a kórházban hunyt el. Azt egyelőre nem tudni, hogy miért kezdett el lövöldözni a férfi, és talán sose derül rá fény, mert a rendőrök a támadás közben lelőtték Abdulazeezt.


Az eset után civil fegyveresek jelentek meg a katonai toborzóirodák előtt – egy részük magánmilíciák tagjai –, felbukkanásukat azzal magyarázták, hogy megvédjék azokat, akik az épületen belül vannak. A texasi Cleburne-ben egy magát Operation Hero Guardnak nevező csoport gépfegyverekkel járja az utcát.

Az ohiói Lancasterben a felfegyverzett civileket azután küldték el a területről, hogy az egyikük véletlenül a járdába lőtt.

Kormányzati hivatalnokok szerint nincs arra utaló jel, hogy újabb támadás lenne készülőben toborzóiroda ellen, és a kormány nem is szándékozik azon változtatni, hogy fegyveresek védjék a területet.