A Klik közmunkáshadserege miatt tiltakoznak a pedagógusok

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

-

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) a jövő évi büdzsével is baja van, szerinte az nem garantálja a köznevelés rendszerének zavartalan működéséhez szükséges forrásokat.


Galló Istvánné, a PSZ elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: úgy vélik, hogy „továbbra sem biztosított a köznevelési rendszerhez szükséges finanszírozás”. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik) tartozó és a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz átkerülő mintegy négyszáz szakképző intézmény működését is nagyon komoly veszélyben látják.


Galló Istvánné szerint a tavalyi évhez képest 17 milliárd forinttal emelkedik ugyan a Klik előirányzata, ez azonban még a pedagógusok illetmény-előmeneteli rendszerének a változásához sem elég. Idén is körülbelül 100 milliárd forint hiánnyal küszködött a Klik, és úgy tűnik, hogy ezt a hiányt görgeti majd tovább – mondta. Galló Istvánné szerint felháborító, hogy az óvodapedagógusok nevelő munkáját segítők béremelésére „nem terveznek egy fillért sem”. A PSZ ezek miatt nyílt levélben fordult a jövő évi költségvetési javaslat kapcsán az országgyűlési képviselőkhöz pénteken.


Kikelnek az iskolai közfoglalkoztatás ellen

Galló Istvánné szólt arról is, hogy a sajtóban megjelent információk szerint több mint négyezer kollégájukat foglalkoztatják közfoglalkoztatási jogviszonyban a Kliknél. Közölte, azon túl, hogy tiltakoznak ez ellen, pénteken az ügy miatt elküldték a parlamenti pártok frakcióvezetőinek, a parlament kulturális bizottsága tagjainak és Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének a köznevelési törvény módosítását célzó javaslatukat.

Ha ezt elfogadnák, megszűnne az a kiskapu, amely ma lehetőséget ad arra, hogy ezeket az embereket ilyen jogviszonyban alkalmazzák a Kliknél – mondta Galló Istvánné.

Az LMP társelnöke, Szél Bernadett szúrta ki, hogy egy rendeletmódosítás miatt lehetséges az, hogy egy önkormányzat vagy állami szerv meglévő alkalmazottak kirúgása árán is alkalmazhat közmunkásokat. Erről bővebben itt írtunk.


Ha Ön tud olyan személyről, aki közalkalmazott volt, de elbocsátották, hogy közfoglalkoztatottként vegyék vissza, kérjük, írjon nekünk egy levelet a hirek@vs.hu-ra!