A pedagóguskar vezetője az egyeztetésben hisz

Fotó: MTI / Sóki Tamás

-

A szerdai nagy tüntetéssorozat után a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter arról beszélt, csak egyeztetéssel lehet eredményt elérni, a tüntetés felgyorsíthatta az egyeztetéseket.


Horváth Péter szerint a tüntetésen felvetett problémák többsége létező, bár eltérő mértékben. A legtöbb kritikát a fenntartó Klik kapta, mivel az elmúlt három évben nem sikerült bizonyítania, hogy az önkormányzatoknál jobban el tudja látni a feladatát. Szerinte nem elsősorban az állami fenntartás okozza a problémát, mivel az államnak garanciát kell vállalnia a feladatellátás végrehajtásához, hanem úgy látja: nincs megfelelő költségvetési támogatás az oktatásra és nincs megfelelő önállóság az intézményekben.

Horváth Péter az M1-en beszélt arról is, a jövő keddre összehívott köznevelési kerekasztalra már megkapták a meghívót, az intézményfenntartásról, pedagógus-munkaterhekről, a tanfelügyeletről és a minősítésről egyeztetnek majd.

A kerekasztalt az egyik pedagógus szakszervezet bojkottálja, a másik időhúzásnak tartja. A szerdai nagy, az oktatás helyzete miatt rendezett tüntetéssel egy időben hirdették meg több helyen a tankerületi konzultációt, ahol az igazgatók és tanárok sorolhatták a helyi Klik vezetőjének a problémákat. Egy fővárosi fórummal nem voltak elégedettek a tanárok: miután a VI. kerületben nem akarták meghallgatni őket, és továbbítani sem akarták nyilatkozatukat, így azt nyilvánosságra hozták: a kerekasztalt illegitimnek tartják, valódi egyeztetést akarnak, szerintük a köznevelési törvény a szakadék szélére kormányozta az egész közoktatást.

A szerdai tüntetéseken többek közt kijelentették: vészhelyzet van, a gyerekek jövője a tét, valamint Miskolcon kiállítottak a kormánynak egy bizonyítványt is, fenntartásból elégtelent kapott. Az egyik szónok szerint csak a több ezres tüntetések vezetnek sikerre, így mindkét helyen népszerűsítették a február 13-ára hirdetett országos demonstrációt. A tüntetésekről szóló cikkünket itt találja.