A partra vetett delfineknek énekeltek is az önkéntesek

Fotó: RADIO NEW ZEALAND / TRACY NEAL

-

A bajba jutott állatok harmada az életet választotta, és visszaúszott a tengerbe.


A napokban partra vetődött több mint 650 gömbölyűfejű-delfinből több mint 200-nak sikerült a dagállyal visszaúsznia a vízbe Új-Zélandon. A Globicephalák nemébe tartozó delfinek két nagy csoportja sodródott a Déli-szigeten lévő Farewell Spit sekély parti vizeibe. Mintegy 350 elpusztult, 20-at el kellett altatni. 100 állatot önkéntesek segítettek vissza a tengerbe, több mint 200 magától úszott vissza az éjjeli dagállyal.

Önkéntesek százai, köztük gazdák és turisták napokon át locsolták az állatokat, hogy fel ne melegedjenek. Dagálykor igyekeztek visszajuttatni őket a vízbe.


Dalokat énekeltek nekik, elnevezték őket, úgy bántak velük, mint a nagyra nőtt gyerekekkel

– mondta Herb Christophers. A környezetvédelmi hatóság képviselője szerint mindenki reméli, vége a szomorú eseménynek, bár lehetséges, hogy néhány delfin visszatér, és újra megfeneklik a parti fövenyen.


Két hullámban jöttek

Az első hullámban több mint 400 delfint találtak a parton csütörtök éjjel, sokuk már nem élt. Szombaton az önkénteseknek sikerült visszaúsztatni a még életben lévőket, de órákkal később egy különálló delfinraj került bajba a parton.

Andrew Lamason, a hatóság szóvivője szerint bizonyosak benne, hogy egy másik csapatról van szó, mert az első raj életben maradt tagjait megjelölték, az újonnan kisodródott állatok közül pedig egy sem viselt jelet.

Az önkéntesek vízben állva alkottak élőláncot, hogy megakadályozzák a delfinek újabb partra vetődését, bár figyelmeztették őket, hogy az egyik állaton cápaharapásnak tűnő sebesülést fedeztek fel.


Régóta delfincsapda

Farewell Spitet, a Tasman-tengerbe benyúló keskeny földnyelvet delfincsapdának is nevezik, mivel hosszú partvonala, lassan mélyülő vize valószínűleg megzavarja az állatok navigációját: ha a közelébe kerültek, nehezen tudnak eltávolodni onnan.

Többféleképpen magyarázzák, miért kergetik magukat veszélybe a delfinek a partra sodródással. Egyesek szerint zsákmányt űzve jutnak túl közel a szárazföldhöz, mások úgy vélik, a csoport egy beteg tagját próbálják megvédeni, közben tévednek el.

Az új-zélandi vizekben gyakori gömbölyűfejű-delfinek nagyjából 7,5 méteresre nőnek meg.