A Fidesznek túl enyhe a vörösiszap- és a Hagyó-ítélet

-

A Fidesz az igazságügyi bizottságban kezdeményez vitát az igazságszolgáltatásról, jelentette be Németh Szilárd vasárnap. Szerinte az embereket joggal háborítja fel a tíz halálos áldozattal járó vörösiszap-katasztrófa ügyében hozott felmentés, csakúgy mint a fővárost 2010 előtt "irányító maffia főnöke", Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes ügyében a felfüggesztett szabadságvesztés.


A Fidesz az igazságszolgáltatással kapcsolatban tiszteletben tartja "a bírói függetlenség liberális követelményét", hangsúlyozta Németh, de, mint mondta, az átláthatóság és elszámoltathatóság demokratikus követelményeinek is érvényt kíván szerezni.

Kérdésre válaszolva azt mondta, ha szükséges, a parlamenti bizottságban lefolytatandó vitára meghívják az igazságszolgáltatás vezetőit, és szólt arról is, hogy törvénymódosításra is sor kerülhet.

Hagyó Miklós és társai ügyében kedden hirdettek ítéletet, melynek végén az ügyész téves minősítés és törvénysértően enyhe büntetés miatt súlyosbításért fellebbezett, de nem csak Hagyó Miklós, hanem további 11 vádlott esetében is. A Kecskeméti Törvényszék erre úgy reagált, hogy az ítéletben csak azokban az esetekben marasztalták el a vádlottakat, amelyekben az ügyészség bizonyítani tudta a bűnelkövetést.