A parlamentben összefügg a robbantás és a népszavazás

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Sikerült a Fidesznek – menekültek és terror emlegetése nélkül – összekapcsolni a budapesti robbantást a népszavazással a parlamentben.


Az országgyűlésben napirend előtti felszólalásában Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője megerősítette a szombat éjszakai, budapesti robbantással kapcsolatos eddigi rendőrségi információkat: az ismeretlen tettes ki akarta végezni a járőröket. Kósa szerint a támadással kapcsolatban számos spekuláció és összeesküvés-elmélet látott napvilágot, amelyeket vissza kell utasítani, azonban – mivel nem ismert még a tettes motivációja „egyetlen felvetést sem szabad elfogadni, és elvetni sem”. Kósa szerint szombat éjszaka a magyar emberek biztonsága ellen hajtottak végre támadást. Később több államtitkár is kijelentette: az október másodikai népszavazás a magyar emberek biztonságáról szól.

Kósa szavaira reagálva Kontrát Károly, a belügyminisztérium államtitkára bejelentette: még hétfő délután közzé teszik a robbantóról készült közterületi kamerafelvételt.


Jönnek vissza?

Az LMP-s Szél Bernadett azt kérte számon a kormányon, hogy miközben a menekültek ellen kampányol, valójában munkavállalóként külföldieket akar az országba hozni. Az ellenzéki politikus szerint 2011 óta erősödik a Magyarországról történő kivándorlás, a munkaadók pedig 2013 óta jelzik folyamatosan, hogy egyre égetőbb a szakemberhiány.

Cserenyés Péter államtitkár szerint Magyarországon nincs tartós munkaerőhiány. Ennek némiképp ellentmond, hogy a munkáltatók érdekvédelmi szövetsége 250 ezer szakképzett munkást hiányol a munkaerőpiacról, de még Varga Mihály gazdasági miniszter is 50-60 ezer hiányzó dolgozóról beszélt korábban. Cseresnyés – ahogy Orbán Viktor miniszterelnök mindig – a külföldön munkát vállalókról úgy beszélt, mint akik „szerencsét próbálnak” más országban. Szerinte egyre többen jönnek immár haza.

A kereszténydemokrata Szászfalvi László a nők és gyermekek elleni, mindennapossá vált agresszióról, kényszer-betelepítésről, felelőtlen és felhatalmazás nélküli brüsszeli bürokratákról beszélt utóbbiak a ravasz szándékkal a szakadék szélére lökik, gyengítik és kiárusítják Európát, míg a hazaáruló baloldal őket szolgálja ki –, vagyis az októberi népszavazáson való részvételre buzdított.

Dömötör Csaba államtitkár mindehhez még hozzátette, hogy az önkormányzatok vannak a legnagyobb veszélyben, a kvóta pedig súlyos helyi konfliktusokhoz vezet. Arra figyelmeztetett, hogy a terroristák elvegyülnek a bevándorlók között, ezért a magyar emberek biztonsága a kérdés a népszavazáson.

Vele szemben Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a népszavazással kapcsolatban kijelentette: kormányzati hisztériakeltés zajlik, a referendum pedig értelmetlen, felesleges, hazug, drága, cinikus – ezért mindenkinek azt javasolja, hogy maradjon otthon vasárnap.

Ezzel az állásponttal Dömötör államtitkár nem tudott azonosulni.


Megfigyelés

Utolsó felszólalóként a jobbikos Volner János a személye és Vona Gábor Jobbik-elnök ellen megrendelt titkos megfigyelés ellen ágált. Hetekkel korábban Volnerről jelentek meg paparazzoképek, Vona pedig a múlt héten buktatta le az őt és fiát fotózó paparazzót.