A parlament szerint a betelepítéssel örökre megváltozna az ország

Fotó: MTI / Soós Lajos

-

A fideszes és kereszténydemokrata képviselők vasárnap benyújtott javaslatát kivételes eljárásban tárgyalták meg, a határozat a közzétételét követő napon lép hatályba.


Határozatot fogadott el az Országgyűlés az EP novemberi, a "Soros-terv végrehajtásáról szóló" határozatával szemben. A dokumentumot 142 kormánypárti és jobbikos igen és 3 – független képviselőtől érkezett – nem szavazattal fogadták el. A parlament ezzel kimondja, hogy felháborítónak tartja, ezért elutasítja a bevándorlók befogadására és szétosztására irányuló rendeleti javaslatot, azt, hogy állandó betelepítést és kötelező szétosztást indítsanak el az európai nemzetek kárára.

A bevándorlók kötelező kvóta alapján történő szétosztása visszafordíthatatlanul megváltoztatná Európa jövőjét és kultúráját – áll a határozatban. A parlament azt is elutasította, hogy jogköröket adjanak át a bevándorlást támogató, ún Soros-szervezeteknek annak érdekében, hogy részt vegyenek a bevándorlók behozatalában és szétosztásában.

Az Országgyűlés elvárja az EU-tól, hogy tartsa tiszteletben Magyarország szuverenitását, a magyarok népszavazáson kinyilvánított akaratát.

A Ház a kormányt is felszólítja, hogy ne engedjen az EP és az uniós bürokrácia nyomásának, védje meg az ország jogait, utasítsa el a "Soros-tervet" és folyamatosan tájékoztassa Magyarország polgárait a "Soros-terv" végrehajtásának állásáról és a kormány intézkedéseiről.

A fideszes és kereszténydemokrata képviselők vasárnap benyújtott javaslatát kivételes eljárásban tárgyalták meg, a határozat a közzétételét követő napon lép hatályba.


Rendkívül veszélyes

A javaslat összevont vitájában Németh Szilárd mind Magyarországra, mind Európára nézve rendkívül veszélyesnek nevezte az EP november 16-ai plenáris ülésén elfogadott véleményét. Már a javaslat címét sem egyszerű megfejteni, de amikor belelapoznak abba, kiderül, hogy "az gyakorlatilag a Soros-terv" – mondta Németh Szilárd, az egyik előterjesztő. Szerinte az EP-ben elfogadott javaslat a második lépcsője az uniós jogalkotásnak, mert az Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottság (LIBE) már októberben elfogadta ezt az előterjesztést.

Németh szerint a határozatban egyértelműen kimondják: szükség van a kötelező kvótára. Szerinte ez azt jelenti, amit Soros leírt, vagyis évente 1-1,5 millió embert – leginkább a muzulmán országokból – kell beengedni és szétosztani a 27 tagországban felső létszám- és időkorlát nélkül. A kormánypárti képviselő szerint ezzel gyakorlatilag egész Európára kötelezővé tennék a párhuzamos társadalmakat.

A képviselő szerint a terv része, hogy attól a tagállamtól, amely ebben nem hajlandó részt venni, elvennék azt a pénzt, amely uniós tagállamként jár neki. Ezek felzárkóztatási és földalapú támogatások. Ezekből a pénzekből új pénzalapokat hoznának létre, amelyből jutalmaznák azokat, akik a bevándorlóországokat akarnak létrehozni – mondta Németh. Szó van büntetésről is – mondta. Szerinte minden egyes be nem fogadott bevándorló után az országnak 78 millió forintot kellene befizetnie Brüsszelnek.

A fideszes politikus szerint szembemegy a genfi egyezménnyel és a dublini rendszerrel, hogy az ideérkezők megválaszthatnák hol élnek. A menekültügyi egyezmények szerint az első biztonságos országban kell dönteni arról, ki az, aki menekült. 30 fős csoportok dönthetnek arról, hol szeretnének élni. A családegyesítésre vonatkozó elképzeléseket is elképesztőnek nevezte, mert bemondásra lehetne családokat létrehozni. A nemzetbiztonsági szervek szerint egy-egy ember után 10-15, akár 20 családtag is érkezhet Európába – mondta.

Az úgynevezett szponzoráció szerinte arról szól, hogy ha vannak olyan "álcivil szervezetek, Soros-szervezetek", amelyek részt vehetnek a menedékkérők szétosztásában és ezért fizetnék is őket. Németh szerint az EP-határozat teljes egészében szembemegy a magyar érdekekkel és nemcsak Magyarország, hanem valamennyi ország szuverenitását csorbítja.

A határozat a lisszaboni alapszerződéssel is ellentétes, amely kimondja, hogy a menekültügy közösségi, a bevándorlás azonban tagállami hatáskör. Ez a határozat ezt a kettőt összemossa, hogy a nemzetállamok szuverenitását megkérdőjelezze.

A menekültek az összes bevándorló másfél százalékát teszik ki, míg a gazdasági bevándorlók, illegális bevándorlók 98,5 százalékukat. Németh szerint csorbítja a határozat azon nemzetállami hatáskört is, hogy a közrendet, közbiztonságot garantálja.

A múlt héten három kötelezettségszegési eljárás is indult Magyarország ellen, az egyik a felsőoktatási törvény miatt. De mindenki tudja, hogy ez nem a felsőoktatási törvényről szól, hanem a Soros-egyetemről – mondta Németh, aki kérte az Országgyűlés frakcióitól, hogy nyilvánítsanak véleményt: elfogadják, vagy ellenállnak a Soros-tervnek.


Örökre megváltozhat az ország

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerint az EP lépést váltott azzal, hogy elfogadta ezt a határozatot. Szerinte szuverenitási kérdésről van, vagyis arról, meddig terjed Brüsszel hatásköre. A bevándorlásnak nemzeti hatáskörben kell maradnia. A hatáskörtúllépés, amit az EP a határozat elfogadásával megvalósított, átírná az EU történetét, felépítését úgy, hogy az EU központjában hozzák meg a döntéseket és a tagállamoknak csak a végrehajtás jutna – mondta.

Az államtitkár szerint a folyamat nem fog megállni, több döntés is várható, ezeket pedig meg kell próbálni megállítani. Tuzson azt mondta, a nemzeti konzultáció keretében 2,3 millió ember már véleményt nyilvánított, döntő többségük elutasítja a "Soros-tervet". Ezt kérte a baloldaltól is, amely az EP-ben támogatta a határozat elfogadását.

Ha a bevándorlás megvalósul, akkor Magyarország végleg, akár 100-200 évre, vagy akár örökre is megváltozhat.

Répássy Róbert (Fidesz) a frakció támogatásáról biztosítva az előterjesztést, és azt mondta: az EP novemberi döntése egy politikai nyilatkozat, egy deklaráció, egy terv végrehajtásáról szól. Szerinte nincs hatásosabb eszköz a magyar Országgyűlés kezében, minthogy válaszol erre az EP-határozatra.

Ki kell mondani, hogy az Országgyűlés elutasít minden olyan kényszert, amely az ország szuverenitását korlátozza – mondta. A magyar parlament nem mondott le a jogáról, hogy meghatározza, kikkel akarnak a magyarok együttélni saját országukban. Az uniós jogot Magyarország tartja tiszteletben és nem azok, akik kényszeríteni akarnak uniós tagállamokat bizonyos döntések elfogadására.

A Jobbik módosító indítványairól azt mondta, a letelepedési kötvényekkel nem foglalkozik az EP-határozata, így ez a módosító indítvány nem függ össze az országgyűlési határozattal. A terv nevére vonatkozó módosító javaslattal kapcsolatban azt kérte a Jobbiktól, "ne önök védjék meg Soros György személyiségi jogait azzal, hogy ne szerepeljen egy ilyen határozati javaslatban".


A Jobbik is támogatta

A KDNP-s Hollik István azt mondta, hogy az EU bevándorlás-politikájában egyértelmű fordulópont az EP határozata, amely leteszi a voksot a felső korlát nélküli betelepítés és a legális bevándorlás mellett. Szerinte a javaslatban pontról pontra megvalósulnak a Soros-tervben leírt elemek, így ez pofon azoknak az ellenzéki pártoknak, amelyek azt mondták, hogy nem is létezik ez a terv.

A javaslat egyértelműen abba az irányba mutat, hogy megkönnyítse és felgyorsítsa a bevándorlást. Szerinte az ügyet az teszi igazán veszélyessé, hogy az Európai Bizottság is osztja Soros véleményét. A Magyarország elleni nyomásgyakorlás a "következő sebességi fokozatba" kapcsolt, Soros ellenkampányt hirdetett, és nyílt politikai zsarolást alkalmaznak Magyarország ellen. A bevándorlás ügye évtizedekre meghatározza Magyarország jövőjét, ezért a határozati javaslatot a KDNP támogatja – mondta.

Staudt Gábor, a Jobbik vezérszónoka azt mondta: a Fidesz-KDNP ugyan azt próbálja elhitetni, hogy az egész ellenzék bevándorláspárti, de ez a Jobbik esetében jóval nehezebb ügy, hiszen a Jobbik a kezdetektől fogva elutasította a bevándorlás minden formáját.

Pártja támogatni fogja a javaslatot, amely véleménye szerint 95 százalékban igaz állításokat tartalmaz, ugyanakkor belevettek egy-két tényekkel nehezen alátámasztható elemet is. Miért nem Juncker-terv szerepel a javaslatban, hiszen az Európai Bizottság elnöke még annál is rosszabb elképzeléseket fogalmazott meg, mint amit az ún. Soros tanulmányokban lehetett olvasni.

Bevándorlókat Magyarországra behozni eddig csak a letelepedési kötvényekkel sikerült – mondta Staudt.


Jogi nonszensz

Szabó Szabolcs független képviselő szerint a határozati javaslat jogi értelemben nonszensz, mert nem érvényes a benne lévő hivatkozás, az EP döntése ugyanis nem erről szól. Valójában arról van szó, hogy a Fidesz kampányol, és megpróbálja a menekülthelyzetet kimaxolni, holott a Fidesz-KDNP-kormány engedett be 20 ezer embert pénzért az országba – mondta. Szerinte a kormány hergeli az embereket, hogy ne az ország valós problémáiról, az oktatásról és az egészségügyről legyen szó.

Molnár Zsolt, az MSZP vezérszónoka azt mondta: Soros-terv nincsen és ezt mindenki tudja, itt valójában arról van szó, hogy a Fidesz el akarja terelni figyelmet az egészségügy gyalázatos állapotáról és a szétvert oktatásról.

Felmentő seregként használják a Soros-terv kifejezést, egy nem létező brüsszeli tervre és egy üzletember nyilatkozataira hivatkozva, és most szabálytalan eljárásban akarnak elfogadni egy olyan határozati javaslatot, amelyet kampányukban felhasználhatnak, holott csak a kormány engedélyezett betelepítést Magyarországra a letelepedési kötvények rendszerével – mondta.

Az MSZP eddig sem támogatta és most sem támogatja a kötelező betelepítést, de nem vesznek részt sem szavazásban, sem ebben a bolhacirkuszban – mondta Molnár.


Sorskérdés és meggyőzés

Balla György (Fidesz) az MSZP-s felszólalásra reagálva azt mondta: a bevándorlás kérdése nem egy probléma, hanem sorskérdés, ezért döbbenetes, hogy a szocialisták összevissza hazudoznak.

A Jobbik támogatását pozitívnak minősítette, de szerinte a jobbikosok ezzel sem mossák le magukról azt a szégyent, hogy a kvótanépszavazás után nem szavazták meg az alkotmánymódosítást.

Gyüre Csaba azt mondta, hogy a Jobbik teljes betelepítési tilalmat támogatott volna. "Önök a Soros-terv végrehajtói Magyarországon" – mondta a kormánypárti képviselőknek. Szerinte Mária Terézia óta nem volt olyan szervezett betelepítés Magyarországon, mint amit az Orbán-kormány a letelepedési kötvényekkel megvalósított.

Turi-Kovács Béla (Fidesz) amellett érvelt, hogy meg kell győzni Európát a magyar álláspontról, közös európai határvédelemre, a migráció lehető legkisebbre szűkítésére van szükség.