A parlament menti meg a bíróságtól a korrupt elnököt

-

A brazil képviselőház alkotmányügyi és igazságügyi bizottsága csütörtökön elutasította az ügyészségnek azt a kérését, hogy a korrupcióval vádolt Michel Temer elnököt bíróság elé állítsák.


A bizottság nagy többséggel - 40 szavazattal 25 ellenében - hozta meg döntését, de a végső szót a parlament alsóházának teljes ülése mondja ki.

Az államfő ellen Rodrigo Janot főügyész a Szövetségi Legfelsőbb Bírósághoz nyújtotta be a vádemelést. Ebben egyebek között az áll, hogy az elnök márciusban vagy áprilisban - egy volt tanácsadója közreműködésével - félmillió realt (több mint 40 millió forint) fogadott el Joesley Batista nagyvállalkozótól, a világ legnagyobb húsfeldolgozó cégének, a JBS-nek a tulajdonosától. Az összeg, amelynek átvételéről videofelvétel is készült, első részlete volt egy nagyobb kenőpénznek, amiért cserében Temer közbenjárt az óriáscég érdekében az ország versenyhatóságánál.

Május végén hangos botrány kerekedett amiatt, hogy egy másik hangfelvétel tanúsága szerint Temer szemet hunyt a korrupció miatt 15 évi börtönbüntetését töltő volt parlamenti elnök, Eduardo Cunha megvesztegetése felett.

A Temer elleni vádemelés folytatásáról először a bíróság döntött, majd a brazil képviselőháznak kell szavaznia. Ha a képviselők kétharmada megalapozottnak ítéli a vádemelést, akkor 180 napra felfüggesztik hivatalából az elnököt, s ezalatt folytatják le ellene az alkotmányos vádeljárást. Az átmeneti államfő ebben az esetben Rodrigo Maia jelenlegi házelnök lenne.

A hírügynökségek szerint, bár az elnök támogatottsága alaposan elapadt az utóbbi hónapokban, az érintett arra számít, hogy ügye számára kedvezően alakul a parlamentben. Temer eleve koholmánynak minősítette a vele kapcsolatos vádakat, szóvivője pedig a csütörtöki bizottsági szavazás eredményét "a demokrácia és a jogállam győzelmének" nevezte.

A képviselőház már pénteken meghozhatja döntését, de valószínűbb, hogy a honatyák augusztusig, a nyári szünet leteltéig várnak majd.

Temer az ország alelnöke volt tavaly augusztusig, amikor átvette az államfői posztot a munkáspárti Dilma Rousseftől, akit végül a költségvetési törvény megsértése címén mozdítottak el hivatalából.

Brazíliát évek óta a legfelsőbb vezetést átitató botrányok sorozata sújtja. Az ügyben a Lava Jato (Autómosó) fedőnéven elhíresült nyomozás kiterjedt korrupciós hálózatot tárt fel az országban, amelynek keretében építőipari cégek politikai pártoknak és befolyásos politikusoknak fizettek kenőpénzeket a Petrobras olajipari óriáscég versenytárgyalásainak megnyerése érdekében.