A parlament előtt verekedett az albán ellenzék a rendőrséggel

Fotó: AFP / GENT SHKULLAKU

-

Az épület előtt és az ülésteremben is füstbombákat dobáltak.


Összecsapott a rendőrség és az albán ellenzék. A tiltakozók be akartak hatolni a parlamentbe, hogy megakadályozzák az ideiglenes főügyész kinevezéséről szóló szavazást. Mintegy 3000, európai uniós zászlókat tartó, kormányellenes jelszavakat skandáló tüntető gyűlt össze, hogy elítélje az alkotmányellenesnek tartott főügyészválasztást.

A rendőrök visszaszorították az épület előtti kordonon áttörő tüntetőket, a tiltakozók pedig füstbombákat dobálták. Többen megsérültek.

Az ellenzéki képviselők szintén füstbombákat dobáltak az ülésteremben, de a kormánypárt képviselőinek sikerült megtartani a szavazást, és megválasztani Arta Marku ideiglenes főügyészt. A kormányzó szocialisták 69 igen szavazata mellett két képviselő nemmel szavazott, két másik tartózkodott, az ellenzék pedig bojkottálta a szavazást.

Az ideiglenes főügyész kinevezését támogatja az EU és az USA – ezek segítenek az albániai igazságügyi reform kidolgozásában. Az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges reformok már megkezdődtek, de a főügyészt kinevező állandó bizottságot még nem hozták létre.

Albánia 2009 óta a NATO tagja, 2014-ben kapta meg az EU-tagjelölti státust, és abban bízik, hogy jövőre megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat.