A parlament előtt folytatódik a népszavazáscsata

-

A Fidesz hétfőn kezdeményezi, hogy az Országgyűlés a házszabálytól való eltéréssel döntsön a kötelező betelepítési kvóta ügyében kiírandó népszavazásról. Az MSZP-frakció is benyújtja határozati javaslatát az általuk támogatott népszavazásokról.


Kósa Lajos, a a Fidesz parlamenti frakcióvezetője azt mondta, hogy ha az Országgyűlés nem szavazza meg a házszabálytól való eltérést, akkor kezdeményezik, hogy kivételes eljárásban tárgyalják a kérdést.

Kósa trükközésnek nevezte az MSZP szombati bejelentését, miszerint benyújtják a parlamentnek a két népszavazási kezdeményezésüket, mert – mint mondta – ha valóban összegyűlt a 100-100 ezer aláírás, a jogszabályok szerint azt a Nemzeti Választási Irodához kell beadni hitelesítésre, s csak utána kerülhet az Országgyűlés elé.

A Fidesz frakcióvezetője szerint ha a szocialisták jogszerűen járnak el, a két kérdésük ősszel kerülhet a parlament elé, egyébként a felvetéseik egyike sem indokolja a kapkodást.

Az viszont nyilvánvaló, hogy a kötelező betelepítési kvóta (vagy ahogy az európai vezetők újabban nevezik: a kényszerbetelepítés) ügyében sürgető a döntés – jelentette ki.

Botka László, az MSZP választmányi elnöke ugyanis azt mondta, hogy álláspontjuk szerint közjogilag ugyanaz a helyzet az általuk támogatott két népszavazás és a kormány kvótareferendumának ügyében. Mivel mindegyik kiírásáról az Országgyűlésnek kell döntenie, a frakció hétfőn be is nyújtja határozati javaslatát a parlamentnek.

Botka eredményesnek és sikeresnek értékelte a párt két népszavazási kezdeményezését, mert egy hónap alatt összegyűjtöttek 100-100 ezer aláírást az állami földek eladásának tilalmáról és az állami cégvezetők bérplafonjáról szóló kezdeményezésekhez. Szerinte ezért a parlamentnek napirendre kell tűznie ezt a két kérdést.

Szerinte minden logika azt mondja, hogy egy napon és egy szavazólapon kell lennie a három kérdésnek, nem néhány hónap eltéréssel kell azokat megtartani.

A választmányi elnök felhívta arra a figyelmet, hogy egy népszavazás állami költsége több mint hatmilliárd forint. Hozzátette: bíznak abban, hogy a Fidesz politikai presztízskérdésből nem fog ennyi közpénzt kidobni az ablakon.