A párizsihoz hasonló terrortámadásra számítanak Németországban

Fotó: MTI/EPA-DPA / SVEN HOPPE

-

Münchenben már lassan 24 órája van riadókészültség, ami talán éppen egy ilyen merényletet előzött meg.


Újra megnyitották péntek reggel azt a két müncheni pályaudvart, amelyeket terrortámadás veszélye miatt az előző este kiürítettek és lezártak. Péntek délelőtti értesülések szerint a merényletet tervezők között Szíriából, illetve Irakból érkezett személyek lehettek.

Thomas de Maizière belügyminiszter a történteket úgy értékelte, hogy a terrorveszély Németországban továbbra is nagy. Drezdai nyilatkozatában a miniszter annak a nézetnek adott hangot, hogy ez a fenyegetettség belátható időn belül nem csökken. Maizière szerint a november 13-i, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek óta a hatóságok több olyan jelzést kaptak, amelyek arra utalnak, hogy Németországban is hasonló terrortámadásokat tervezhetnek. Ezeket a jelzéseket nem lehet figyelmen kívül hagyni vagy félvállról venni, de nem szabad túlértékelni sem – tette hozzá.

A bajor főváros főpályaudvarát és Pasing városrész pályaudvarát csütörtök este zárták le, mert a rendőrség akkori ismeretei szerint „komolyan veendő információk” utaltak arra, hogy öngyilkos terroristák szilveszter éjszaka merényletet akarnak elkövetni Münchenben. Joachim Herrmann bajor belügyminiszter péntek hajnali sajtótájékoztatóján azt állította, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet készülhetett merényletre Münchenben.

A Reuters hírügynökség korábban úgy értesült: a német hatóságok reggelig nem tudtak meg többet a fenyegetésről a kezdeti információkhoz képest. Péntek délelőtt azonban Hubertus Andrä müncheni rendőrkapitány rendkívüli sajtóértekezletén arról számolt be, hogy információik szerint a merényletet tervezők között Szíriából és Irakból érkezett terroristagyanús személyek lehettek.

A müncheni rendőrkapitány korábbi közlése szerint az információk arról szóltak, hogy a terrorszervezet 5-7 embere öngyilkos merénylet végrehajtására készül. Hubertus Andrä közölte, hogy senkit sem fogtak el. Mindezt délelőtt azzal egészítette ki, hogy „baráti titkosszolgálatoktól” kapták az információkat, beleértve az érintett emberek nevét is. Azt azonban nem tudta megmondani, vajon a szóban forgó, megnevezett emberek valóban léteznek-e, illetve jelenleg Münchenben vagy egyáltalán Németországban tartózkodnak-e.

A bajor belügyminiszter szerint indokolt volt a fokozott biztonsági intézkedések elrendelése. „Általános álláspontunk szerint nem hagyjuk, hogy a terroristák diktálják az életünket. De amikor a figyelmeztetés ennyire konkrét a helyet és az időpontot illetően, muszáj lépni” – mondta a bajor belügyminiszter, aki a néhány héttel ezelőtti hannoveri fenyegetettséghez hasonlította a müncheni készültséget. Akkor – nem sokkal a párizsi merényletek után – törölték a Németország–Hollandia barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzést, mert arról szóló információk kerültek a hatóságok birtokába, hogy terroristák robbantásos merényletre készülnek.

Ez utóbbival összefüggésben Thomas de Maizière belügyminiszter ezúttal is úgy vélekedett, hogy a két müncheni pályaudvar bezárása is a lakosság védelmét szolgálta. A korábban elrendelt riadókészültség péntek délelőtt még érvényben volt Münchenben.