A párizsi terrortámadás 41 sebesültjét még mindig kórházban ápolják

Fotó: MTI/EPA / ETIENNE LAURENT

-

Két hónappal a 130 halálos áldozattal járó merényletnek még mindig sok sebesültje van kórházban, egyikőjük az intenzív osztályon.


A támadások éjszakáján, november 13-án a mentősök hatszáz embert láttak el a merényletsorozat helyszínein, és négyszáz ember került kórházba. Ebből 41 embert még mindig kórházban ápolnak, egyikőjüket intenzív osztályon.


Marisol Touraine francia egészségügyi miniszter.az egészségügyi szervek fellépésének értékelésekor elmondta, hogy „semmilyen hibalehetőséget nem szabad hagyni a barbarizmusnak”, ezért a tárca egészségügyi gyakorlatokat szervez a következő hónapokban, amelyeken terrortámadások, elsősorban katonai fegyverekkel elkövetett merényletekre készítik fel a kórházakat és azok dolgozóit. A gyakorlatokat nemcsak a fővárosban, hanem az ország minden régiójában megszervezik annak érdekében, hogy valamennyi kórház képes legyen tömegesen olyan sebesülteket fogadni, akiket katonai fegyverekkel lőttek meg. A miniszter azt is elmondta, hogy a gyakorlatok során azt is tesztelni fogják, hogyan lehet az áldozatok azonosítását felgyorsítani és a hozzátartozók tájékoztatásán javítani.

„Az egészségi dolgozók azt mondják, hogy sokszor tehetetlennek az aggódó és megviselt családokkal szemben, akik mindenáron információhoz szeretnének jutni” – hangsúlyozta a miniszter. A tárca ezért központosított tájékoztatási rendszert is létrehoz, hogy minden áldozat és sebesült ellátását követni lehessen. „Az újfajta technológiákkal egy ilyen rendszer gyorsan létrehozható. A sebesültekkel és hozzátartozóikkal való törődést az ellátás teljes idejére javítanunk kell” – tette hozzá.