A párizsi terror célpontjai közül elsőként egy bárt nyitottak újra

Fotó: AFP / KENZO TRIBOUILLARD

-

A francia főváros 10. kerületében, a République (Köztársaság) tértől gyalog két percre található Fontaine-au-Roi nevű utca sarkán a La Bonne Biere és a szomszédos Casa Nostra pizzéria teraszain öten vesztették életüket.


A reggel 8 órakor megnyitott La Bonne Biere bárban a párizsi szokások szerint elsőként a zöld-sárga egyenruhás utcaseprők jelentek meg, hogy elfogyasszák reggeli kávéjukat.

A támadás többi helyszínéhez hasonlóan, a La Bonne Biere előtt is csütörtök este ők szabadították fel a kávézó előtti járdát a terasz számára; elhordták a kordonokat, eltakarították az elmúlt három héten felgyülemlett virágokat és gyertyákat, de a megemlékezések a járda egy kisebb, elkülönített szakaszán folytatódnak, reggelre ismét rengeteg friss virág és gyertya jelent meg.

A vendégeket a menütáblán egy üzenet fogadja, amelyben a bár dolgozói megemlékeznek az áldozatokról és hozzátartozóikról, köszönetet mondanak a támadás estéjén a helyszínre elsőként érkezett tűzoltóknak és névteleneknek, akik segítették a sebesülteket.


Eljött az idő, hogy ismét együtt legyünk, összefogjunk, és továbblépjünk azért, hogy ne felejtsünk

- olvasható az üzenet végén.

A bár tulajdonosa azért döntött a gyors újrakezdés mellett, mert "szeretné, ha a negyed ismét magára találna" és a La Bonne Biere továbbra is a helyiek találkozóhelye lenne.

"Meg akarjuk nekik (a terroristáknak) mutatni, hogy erősebbek vagyunk náluk, ezért újra akarjuk kezdeni az életet a negyedben" - mondta Audrey Bily a bár teraszán rögtönzött sajtótájékoztatón. „Volt egy kis felújítás, átfestettük a falakat, hogy eltűnjenek ennek a rémálomnak a nyomai" - tette hozzá.

A szomszédos Casa Nostra pizzéria azonban még nem nyitott ki, ahogy az innen néhány száz méterre található Le Carillon bár és a Le Petit Cambodge étterem sem, amelyek szintén az úgynevezett terasz-kommandó célpontjai voltak. A Le Petit Cambodge tulajdonosai korábban azt jelezték, hogy januárban szeretnének megnyitni.

November 13-án miután a Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, Párizs belvárosában egy másik háromtagú terrorkommandó lépett akcióba. A 10. és 11. kerületben a belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud vezetésével öt kávéház, bár és étterem teraszán öltek meg 39 embert. A támadások végén a kommandó egyik tagja, Brahim Abdeslam egy hatodik helyen, a Comptoir Voltaire nevű kávézóban felrobbantotta magát, de önmagán kívül nem ölt meg senkit. Eközben egy harmadik kommandó behatolt a Bataclan nevű koncertterembe, ahol három dzsihadista kilencven embert ölt meg.