A Párizsban őrizetbe vett férfit már tavaly elítélték

-

Távollétében dzsihadisták toborzásáért szabadságvesztésre ítélték tavaly Brüsszelben azt a férfit, akit terrortámadás előkészítésének gyanúja miatt csütörtökön vettek őrizetbe Párizs közelében.


A francia állampolgárságú Reda K. előállításával Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter szerint egy azonnali merényletet sikerült meghiúsítani. A 34 éves férfiról, akit csütörtök reggel vettek őrizetbe Párizs egyik északi elővárosában, Argenteuil-ben, azt gyanítják a hatóságok, hogy egy terrorista hálózat nevében akart lecsapni Franciaországban. Lakásában a rendőrök fegyvereket és robbanóeszközöket találtak.


A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egyelőre „semmilyen kézzelfogható bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy ez a terv összefüggésbe hozható lenne a (tavaly novemberi) párizsi vagy a (keddi) brüsszeli merényletekkel”.

Reda K. gyanúsítottat távollétében tíz év szabadságvesztésre ítélték tavaly júliusban Brüsszelben, amiért egy Szíriába dzsihadistákat toborzó hálózat tagja volt. Ugyanebben a perben húsz év börtönbüntetést kapott a belga–marokkói Abdelhamid Abaaoud is, aki központi szerepet játszott a tavaly november 13-ai 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletekben. Az úgynevezett teraszkommandó tagját egy rajtaütésben megölték a rendőrök.

A perben egyébként 28 embert ítéltek el 2015. július 29-én. A toborzóhálózat vezetője a 41 éves Khalid Zerkani belga állampolgár volt, aki több mint harminc helyi fiatalt szervezett be az Iszlám Állam soraiba.

„A letartóztatás egy több hete megkezdett alapos nyomozás gyümölcse – amelyhez jelentős fizikai és technikai eszközöket mozgósítottunk –, továbbá az európai szervek közötti állandó és szoros együttműködésé” – mondta késő éjjeli sajtótájékoztatóján a belügyminiszter.