A párbajtőröző Imre Géza 40 évesen is végigverte a világot

Fotó: MTI/EPA / Szergej Ilnyickij

-


A döntőig a svájci Peer Borsky 15-13-as, a dél-koreai Park Kjung Du 15-10-es, az ukrán Bohdan Nyikisin, hosszabbításos, 15-14-es, a kínai Li Csen 15-8-as és a dél-koreai Jung Hszeung Hva 15-8-as legyőzésével jutott el a 40 éves magyar vívó, aki az utolsó asszójában is nagyszerű teljesítményt nyújtott: a világranglistán éllovas francia Gauthier Grumier-t 15-14-re verve harcolta ki az elsőséget.

Imre Géza, aki világbajnokságon eddig csapatban szerzett már három aranyat, két ezüstöt és négy bronzot, egyéniben most először nyert vb-érmet.Sikerével a magyar válogatott már két dobogós helyezésnél jár Moszkvában, miután kedden a kardozó Márton Anna harmadik lett.

A szerdai győztes jelentősen javított helyzetén az olimpiai kvótaszerzést illetően. A 11 hónapos kvalifikációs időszak május elején kezdődött, de Imrének azóta a mostani volt az első számottevő eredménye, ez viszont hangsúlyozottan szerepelni fog majd az összesítésben. Ugyancsak jól áll Boczkó Gábor is, aki ugyan most a második fordulóban búcsúzott, de júniusban bronzérmet nyert az Európa-bajnokságon, és előtte a világkupa-sorozatban is volt jó eredménye.

Férfi párbajtőrben rendeznek majd csapatversenyt is a jövő évi játékokon, így a legjobb az lenne, ha a válogatottnak sikerülne kvótát szereznie. Ebben az esetben ugyanis egyéniben is biztossá válna három magyar riói indulása. Az egyéni szereplés akkor kerül előtérbe, ha a csapat lemaradna az olimpiáról.