A paralimpikonok elnöke az olimpia mellett

Fotó: Abcúg / Magócsi Márton

-

Tiszteletben tartja a pályázatot ellenzők véleményét, de nem ért velük egyet Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.


Szabó László szombaton úgy fogalmazott, hogy az MPB "elkötelezett a hazai fogyatékos sport és a sportolók képviselete, valamint minden magyar érzékenyítése iránt: paralimpiát (és olimpiát) szeretnénk Budapesten!"
Szerinte a Fővárosi Közgyűlés és a Magyar Olimpiai Bizottság döntése arról, hogy benyújtja pályázatát a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia rendezésére, helyes és szükséges volt, akárcsak az MPB közgyűlésének egyhangú döntése arról, hogy támogatja a pályázatot.
"Magyarországnak és fővárosának óriási élményt és egyben kihívást jelentene, hogy a budapesti paralimpián vendégül lásson közel tízezer fogyatékos embert, biztosítsa számukra az akadálymentes közlekedést, szállást és sportolást. Meggyőződésünk, hogy ennek a kihívásnak közösen eleget tudunk tenni" - írta.
Emlékeztetett rá, hogy nyolcszázezer fogyatékos ember él Magyarországon: "hisszük, hogy a többség, mind a kilencmillió-kétszázezer ép magyar számára fontos, hogy kisebbségben élő honfitársaik számára biztosított legyen az akadálymentes, kényelmes közlekedés, a hozzáférhető közösségi terek, az akadálymentesített üzletek".
„A budapesti paralimpia megrendezésének lehetősége túlmutat a sportversenyen. A paralimpia lenne a magyar társadalom valódi szellemi akadálymentesítése. Egy olyan esemény, ami után mi, magyarok, magunkra sem ismernénk, annyira megváltozna a gondolkodásunk és érzéseink fogyatékkal élő honfitársaink iránt" - írta közleményében.