A pápától kérnek segítséget a pedofil papok áldozatai

Fotó: Getty Images / Franco Origlia

-

Vasárnap videokonferencián hallgat ki egy Vatikánban lévő bíborost az ausztrál kormány az ottani pedofilbotrány miatt. Több áldozat a helyszínre érkezett, és találkozni akar a pápával. Írtak neki egy levelet is.


A Ferenc pápához intézett kézzel írt, egy oldalas levelet Paul Levely, a több mint ötven kiskorú megerőszakolásáért elítélt ausztrál katolikus pap, Gerald Ridsdale egyik volt áldozata fogalmazta meg. Paul Levely a sajtónak elmondta, a levél célja nem a „számonkérés” volt.

„Azt akarjuk csak, hogy az egyház segítsen támogatni és megmenteni azokat az áldozatokat, akik eddig nem szólaltak meg, de segítségre van szükségük.” Azt írták, hogy az egyházfő és az egyház segítségét kérik azért, hogy ez soha többet ne fordulhasson elő. „Meg akarjuk védeni a gyermekeinket attól, amit mi szenvedtünk el” - nyilatkozta Paul Levely. Szeretnének Ferenc pápával találkozni, mielőtt visszatérnének Ausztráliába.

A ma már felnőtt férfi és további tizenhárom egykori áldozat Ausztráliából azért utazott Rómába, hogy részt vegyen George Pell bíboros meghallgatásán. A bíboros vasárnaptól, magyar idő szerint minden este tíz órától, egy római szállodából létesített videokonferencián, tanúként válaszol az ausztrál kormány által 2013-ban felállított pedofíliaellenes bizottság kérdéseire, amelyek a szigetországban papok által a 60-80-as években elkövetett több száz szexuális visszaélést érintik.

Az áldozatok ugyanabban a római szállodában, de egy másik teremből hallgatják George Pell bíborosnak a bizottságot vezető bíró kérdéseire adott válaszait. Elmondásuk szerint „nem hihetők” George Pell kijelentései, miszerint nem tudott a paptársai által elkövetett visszaélésekről. A bíboros ugyanakkor elismerte, hogy a katolikus egyház a hívőknek hatalmas csalódást okozott a papok által elkövetett szexuális visszaélések kezelésében.

A 74 éves bíborost az ausztráliai Ballarat és Melbourne egyházmegyéjében történt pedofíliaügyekről kérdezik. A Ballaratban született George Pell 1971-től szolgált papként a százezer lakosú ausztrál városban, később Melbourne, majd Sydney érseke lett. Ferenc pápa 2014 februárjában nevezte ki a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkárság prefektusának.

Csak Ballaratban az utóbbi évtizedekben az egykori áldozatok több mint nyolcszáz feljelentést tettek mintegy háromszáz pappal szemben. A városban szolgáló egyik katolikus rend eddig 37 millió dolláros kártérítést fizetett. 47 áldozat felnőttként öngyilkosságot követett el.