A pápa szerint aki a természetet óvja, nem lehet az abortusz pártján

Fotó: Getty Images / Pool

-

Az egyházfő sürgős felhívással fordult a világ vezetőihez, hogy tegyenek valamit az éghajlatváltozás ellen.


Az emissziókereskedelem csak ideiglenes megoldás, amely könnyen spekulációra ösztönözheti az embert, és árthat azoknak az erőfeszítéseknek, amelyeket az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére tettek és tesznek - jelenti ki Ferenc pápa a csütörtökön, Áldott légy! elnevezéssel bemutatott és a teremtett világ védelméről, valamint a környezetről szóló enciklikájában.

Az egyházfő felszólította a világ vezetőit, csináljanak valamit az éghajlatváltozás ellen. Az év végén Párizsban tervezett klímakonferenciára utalva Ferenc pápa azt írta, sürgősen és drasztikusan csökkenteni kellene a szén-dioxid-kibocsátást. Ehhez szerinte erős, szankcionálási lehetőségekkel bíró nemzetközi intézmény kell.


Még sohasem bántunk olyan rosszul közös otthonunkkal és ártottunk neki annyit, mint az elmúlt két évszázadban

- mondta Ferenc pápa.

Az egyházfő szerint ha valaki a Föld lakóit kívülről megfigyelné, csodálkozna ezen az - olykor öngyilkos hajlamúnak tűnő - magatartáson. Úgy vélte, hogy a Föld „mérhetetlen szemétteleppé” változik.

Ferenc pápa átfogó társadalmi-ökológiai válságról is írt. Szerinte a környezetvédelem, a szegénység elleni küzdelem és az emberi méltóságáért vívott harc szétválaszthatatlanul összetartozik. A pápa szerint erre a válságra csak a „szerves egészet alkotó ökológia” jelentheti a megoldást. Ez az egyházfő szerint azt is jelenti: „aki a természet megőrzéséért száll síkra, nem foglalhat állást az abortusz vagy az élő emberi embriókon végzett kísérletek mellett.”

Ferenc pápa súlyos bírálatokat fogalmazott meg a politikával és a gazdasággal szemben is. „A politika alávetettsége a technológiával és a pénzügyekkel szemben a környezetvédelmi kérdésekről szóló csúcstalálkozók sikertelenségében mutatkozik meg.”

A pápa szerint a világ semmit nem tanult a pénzügyi válságból. A lakosság nagy árat fizetett azért, hogy a bankokat bármi áron meg kellett menteni. Kiemelte, hogy a politikának nem szabad alávetnie magát a gazdasági érdekeknek.

Ferenc pápa bírálta a digitális média és a közösségi hálózatok túlzott használatát is, és egyfajta „szellemi környezetszennyezésnek” nevezte az adatok puszta felhalmozását. A 78 éves egyházfő szerint a digitális médiatermékek „túlzott kínálata mély és fájdalmas elégedetlenséget okoz az emberek közötti kapcsolatokban vagy káros elmagányosodást”.


„Ferenc pápa üzenete egy régóta várt morális megközelítéssel egészíti ki az éghajlatváltozással kapcsolatos párbeszédet” - reagált a WWF International elnöke, Yolanda Kakabadse. A szervezet szerint az éghajlatváltozás már nem csak tudományos, hanem egyre inkább az életünket és a jövőnket érintő morális kérdés is. Mindenkire hatással van, de főként a szegényeket sújtja. A WWF abban bízik, hogy az éghajlatváltozásra és a fenntartható fejlődésre irányuló figyelem után valódi kormányzati vállalások lesznek.