A pápa megmondta, melyik volt az első népirtás

Fotó: MTI/MTVA / Giorgio Onorati

-

Legalábbis a 20. században. Szavai vihart kavartak.


A „huszadik század első népirtásának” nevezte vasárnap Ferenc pápa az örmény nép elleni, száz évvel ezelőtti török vérengzést. Az áldozatok emlékére bemutatott misén a pápa azt mondta, a múlt században az emberiség három tömeges és példa nélküli tragédiát élt meg. „Az első, amelyet széles körben a XX. század első népirtásának tartanak, az örmény népet sújtotta” – fogalmazott a pápa.

Történészek szerint az 1915. április 24-én kezdődött és egészen 1917-ig tartó török vérengzésekben 1,5 millió örményt gyilkoltak meg, köztük nőket és gyerekeket is.

A katolikus egyházfő a XX. század másik két népirtásaként a nácizmust és a sztálinizmust nevezte meg, az utóbbi évtizedek történelméből pedig a Kambodzsában, Ruandában, Burundiban és Boszniában történt népirtást.


Úgy tűnik, az emberiség nem tud felhagyni az ártatlanok vérének kiontásával. Megtagadja, hogy hibáiból tanuljon, amelyeket a terror törvényeivel okozott.

A pápa azt mondta, egyesek a mai napig meg akarják semmisíteni embertársaikat a többiek cinkos hallgatása közepette.


Még mindig nem tanultuk meg, hogy a háború őrület, hiábavaló mészárlás!

A keresztények jelenlegi mészárlását a pápa szerint általános közöny kíséri. Szerinte a kegyetlenség soha nem igazolható Isten nevében.Törökország tiltakozik

Olasz sajtóhírek szerint a törökök már a szentmise előtt tiltakoztak diplomáciai úton, a mise után pedig berendelték a Vatikán ankarai képviselőjét.

Örmény álláspont szerint 1,5 millió örmény esett üldöztetések és deportálások áldozatául. Törökország jóval kisebbre teszi ezt a számot, és polgárháborús konfliktusnak tartja az akkor történteket.