A pápa ezúttal nem volt olyan bevállalós Washingtonban

Fotó: MTI/EPA / DREW ANGERER

-

Ferenc pápa az első egyházfő, aki valaha is szájára vette már a meleg, mint homoszexuális kifejezést, és sok megnyilatkozásával igazán forradalmi pápának mondható elődei után, a washingtoni, történelmi jelentőségű beszédében mégis megpróbálta óvatoskodva tálalni a forró témákat.


A washingtoni kongresszus két háza előtt tartott történelmi jelentőségű beszédet Ferenc pápa csütörtökön. Ő ugyanis az első katolikus egyházfő, aki beszédet tartott az amerikai törvényhozásban.


A kongresszusban összegyűlt képviselők és közjogi méltóságok - köztük a legfelsőbb bíróság és a kormány tagjai - állva, tapssal köszöntötték az egyházfőt, amikor belépett a terembe. A pápa arról az emelvényről beszélt, amelyen az amerikai elnök minden évben megtartja az unió helyzetéről szóló értékelő beszédét, mögötte pedig a két ház katolikus vezetői, John Boehner alsóházi elnök és a felsőház elnöki tisztét is betöltő Joe Biden alelnök ültek.


A beszédében sok kérdéskörre kitért, több olyan témára is, aminek a republikánusok nem örülhettek. Szóba hozta például a halálbüntetés eltörlését, de kritikával illette Amerika fegyverkereskedelmét is. Ferenc pápa a migránsok befogadására is felszólította az Egyesült Államokat, azt mondta: ne féljenek a migránsoktól, utasítsák el „az ellenséges gondolkodást" a bevándorlással szemben, és ne ismételjék meg a múlt „hibáit és bűneit". A pápa - aki Argentínába bevándorolt olaszok gyereke - kiemelte: az Egyesült Államokat is bevándorlók alapították. Egyúttal azt hangsúlyozta: az emberek nem dolgok, akiket csak el lehet dobni, ha zavarnak; a bevándorlókkal emberséges, igazságos és testvéries módon kell bánni.


Mindennek ellenére mégsem volt ezúttal olyan bevállalós az egyházfő, mint ahogy azt megszokhattuk tőle. Ő az a pápa, aki korábban kijelentette, hogy az abortuszon átesett nőknek is jár a bűnbocsánat, és hogy a válni kívánó katolikus pároknak megkönnyíti a házasság érvénytelenítését, ő beszélt először a melegekről is viszonylag megértően.


Ehhez képest a kongresszus előtt úgy kerülte az „abortusz” és a „meleg” szavakat, mintha azok legalábbis égetnék a nyelvét. Kitért ugyan mindkét témára, de körülírta a szavakat, és elég burkoltan fogalmazott. Az abortusz kapcsán – anélkül, hogy a fogalmat használta volna – például azt mondta: „fejlődése minden szakaszában oltalmazni kell az emberi életet”. Míg az azonos neműek házasságára is csak egy célzó mondattal tért ki: a házasság és a család intézményét "talán soha nem látott veszélyek" fenyegetik – fogalmazott.