A pápa betiltotta a cigaretta árusítását

Fotó: Manuel Cohen / Manuel Cohen

-

Jövőre nem lehet dohányt venni a Vatikánban.


Ferenc pápa betiltotta a cigaretta árusítását a Vatikánban. "Az ok nagyon egyszerű: a Szentszék nem támogathat olyan tevékenységet, amely károsítja az emberek egészségét" – mondta Greg Burke. A szóvivő azt mondta, a WHO szerint a dohányzás évente hétmillió ember halálát okozza.

Mivel a Vatikánban nincsenek adók, az egyházi államban sokkal olcsóbbak a dohánytermékek, mint Olaszországban. A vatikáni alkalmazottak, beleértve a nyugdíjasokat is, havonta öt karton cigaretta vásárlására jogosultak a városállamon belüli exkluzív boltokban, és sok olasz a Vatikánban dolgozó, nem dohányzó ismerősétől szerezte be az olcsó cigarettát.

A cigarettaárusítás beszüntetése bevételkiesést okoz a Vatikánnak, de "semmiféle profit nem legitimálhat olyasmit, ami emberéletekbe kerül" – mondta Burke.

A tilalom nem vonatkozik a Szent Péter tér bárki által szabadon látogatható térségére, és egyelőre nem terjed ki a szivarra sem.

Egy 2015-ban megjelent könyv, a kiszivárogtatott vatikáni dokumentumokon alapuló Avarice szerint évi 10 millió euróval a cigarettaárusítás a második legjelentősebb bevételi forrás a Vatikán számára az adómentes benzin eladásából származó jövedelem után.