A pápa a Facebook-tól óvja az apácákat

Fotó: Getty Images / Christopher Furlong

-

A közösségi média használatára is kitért Ferenc pápa az apácáknak szóló iránymutatásában.


Ferenc pápa pénteken kiadott apostoli konstitúciójában (pápai döntésében) a szemlélődő, elmélkedő életre vonatkozó tanácsokat fogalmazott meg az apácák számára. Szerinte ezek a közösségek sem mentesülnek az internetes közösségi kultúrától, ezért arra kéri a szerzetesnőket, hogy ne engedjenek a túlzott internethasználat és a közösségi oldalakon való részvétel kísértésének.

Az Isten arcát keresni (Vultum Dei quaerere) kezdetű iránymutatásban azt is javasolja, hogy a kevesebb apácát számláló vagy szegényebb rendek hálózatba szerveződve működjenek. Ugyanis egyes rendek külföldi toborzással igyekeznek biztosítani fennmaradásukat, és az utánpótlást, ez azonban szerinte igazi hivatástudat nélkül nem jelent hosszú távú megoldást.

A pápa 2013 októberében az Assisi kolostoraiban elzárkózva élő szerzetesnőket látogatta meg. Akkor a tévékamerák előtt azt tanácsolta nekik, hogy mosolyogjanak többet.


A női szerzetesrendeknek szóló apostoli konstitúció régóta váratott magára, mondta José Rodríguez Carballo érsek, a római Kúria szerzetesrendekkel foglalkozó kongregációjának vezetője, mert utoljára 66 évvel ezelőtt, XII. Pius adott ki hasonló dokumentumot.