A panamai akták nélkül nem tudnánk, ki Bollywood legkúlabb színésze

Fotó: Getty Images / Andrew H. Walker

-

Al Pacino most biztosan nem lenne rá megszólalásig hasonlító bollywoodi kollégája, Amitabh Bachchan helyében, aki most offshore-ügyei miatt magyarázkodhat.


Indiában is botrányt kavartak a Panama-akták. A világméretű kiszivárogtatásban nemcsak Vlagyimir Putyin, David Cameron, Lionel Messi vagy éppen Pedro Almadóvar érintett, hanem olyan, az európai közönségnek talán kevésbé ismert sztárok is, mint Bollywood egyik legnépszerűbb színésze, Amitabh Bachchan.


Az Indian Express napilap szerint Bachchan még 1993-ban legalább négy offshore cég igazgatója lett, ezeket a Bahamákon és a Brit Virgin-szigeteken jegyezték be. A lap nem vádolja konkrétan törvényszegéssel a színészt, Bachchan ennek ellenére először elzárkózott az Indian Express megkeresésétől, majd a cikk megjelenése után közleményt adott ki, amiben azt hangsúlyozza: soha nem szegte meg a törvényeket, és minden jövedelme után minden adót befizetett.


Nem csak sztár, cégvezető is


Egy másik indiai sztár, Aishwarya Rai színésznő is belekeveredett a botrányba, róla azt írták, 2005-ben lett egy Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cég vezetője, a társaság azonban 2008-ban megszűnt. Rai ügynökén keresztül csak annyit közölt a lappal, hogy szerinte a közölt dokumentumok nem valódiak. Érdekes egyébként, hogy Amitabh Bachchan mellesleg Aishwarya Rai apósa.

Indiában egyébként nagyságrendileg 500 közéleti személyiséget érint a Panama-akták néven elhíresült világméretű kiszivárogtatás.